2013. szeptember 10.

Bírságolták az RTL Klubot

Az Éjjel-Nappal Budapest adásai és előzetesei miatt büntetett az NMHH. A hatóság szerint 80-100 ezer tinédzser láthatta a vitatott részeket.

Az Éjjel-Nappal Budapest adásai és előzetesei miatt büntetett az NMHH. A hatóság szerint 80-100 ezer tinédzser láthatta a vitatott részeket.

Állampolgári bejelentés alapján vizsgálta az RTL Klub sorozatának két márciusi epizódját az NMHH Médiatanácsa, és jelentős bírság lett a vége. A testület legutóbbi ülésén 14,3 millió forintos büntetést rótt a csatornára, mivel a kifogásolt adásokat magasabb, egész pontosan a IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolniuk. Azaz ezeket a részeket nem adhatták volna le este 8-tól, hanem legkorábban este 9-től kerülhettek volna képernyőre.

Az NMHH meglátása szerint nem csupán a vizsgált részekben, hanem a műsorelőzetesekben is sérültek a kiskorúakat védő előírások. Az RTL Klubot elmarasztaló határozat alapján a vizsgált két epizód miatt 6-6 millió forint, a 19 előzetes miatt pedig összesen 2,375 millió forint bírságot szabott ki a hatóság a csatornára.

A Médiatanács azért tartotta volna indokoltnak a 16 éven aluliaknak nem ajánlott besorolást, mert "az adások károsan befolyásolhatták a kiskorúak személyiségfejlődését. Több jelenet azért volt különösen problematikus, mert szereplőik maguk is kiskorúak voltak és az alkoholfogyasztás, a droghasználat, a trágár nyelvezet, szexuális utalások úgy jelentek meg benne, hogy azok a 16 év alattiak számára káros magatartásmintákat közvetíthettek. A szakértői elemzés mutatott rá arra is, hogy az adások reális konfliktusokat ábrázoltak ugyan, ám ezekre semmilyen pozitív megoldást nem adtak. A szereplők – különösen a szülő-gyermek viszonyban – nem kezelték a problémákat, hanem rendszerint agresszíven viselkedtek, majd kiléptek a szituációból."