2017. április 28.

Bírságot kapott a TV2

Megsértette a termékmegjelenítésre vonatkozó előírásokat a TV2, amikor Szépítők című műsorában indokolatlan hangsúllyal szerepeltetett egy terméket.

A TV2 2016. december 10-én sugárzott Szépítők című műsorszámában nem tartotta be termékmegjelenítésre vonatkozó előírásokat, ezért a Médiatanács félmillió forintos bírsággal sújtotta.

A médiaszolgáltató nem vette figyelembe a jogszabályi előírásokat, amikor ugyan a műsorszám elején felhívta a figyelmet a termékmegjelenítésre, de a médiatörvény előírásaival szemben a műsorban a Bref egy termékét indokolatlan hangsúllyal szerepeltette. A csatorna ezzel egyidejűleg a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény (médiaalkotmány) rendelkezését is megszegte, amely rögzíti, hogy a támogatott médiatartalom nem ösztönözhet vagy hívhat fel a támogató termékének beszerzésére.

A testület a médiatörvény megsértéséért 220 ezer forintos, a médiaalkotmány be nem tartásáért 280 ezer forintos bírságot szabott ki a csatorna üzemeltetőjére, figyelembe véve, hogy ezeket a törvényi előírásokat a szolgáltató korábban már több alkalommal is megsértette.