2010. február 06.

Blogolhat az olimpikon?

Kissé összezavart néhány vancouveri indulót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság blog-szabályzata. A regula célja a sportolók és a médiamunkások szerepének elhatárolása (volt).

„Az olimpiai szabályok (az elsötétítés) miatt március 3-ig nem közölhetek újabb post-okat. Bocsi, nekem sem tetszik a dolog” – értesítette Twitter-oldalának mintegy 35 ezer olvasóját Lindsey Vonn amerikai síelő. Pedig a szervezők szerint a hölgy egyszerűen félreértett néhány, a közösségi oldalak használatára hozott szabályt.
Hazája olimpiai bizottságának fő-kommunikátora szerint nincsen olyan szabály, amely tiltaná a blogolást vagy az üzenőfal-használatot; „minden versenyző szabadon blogolhat, a Twitter pedig egy olyan blog, amiben 140 karaktert lehet írni” - mondta Bob Condron, megerősítve: valóban születtek bizonyos korlátozások az ötkarikás játékok idejére.
Nem járhatnak el újságíróként, ez csak az akkreditált médiamunkások joga, ha pedig blogolnak, azt egyes (vagy többes) szám első személyben kell tenniük. Emellett nem említhetnek olyan hirdetőt vagy szponzort, aki nem hivatalos partnere a játékoknak; e szabály megsértése lehet, ha – mint Vonn – cégjelzésekkel teli, korábbi mezes képpel illusztrálja üzeneteit.
A képek feltételének másik korlátja, hogy nem küldhetnek szét aktuálisképeket a játékokról. Condron szerint ennek ellenére „Twitter-olimpia” lesz az idei,