2010. október 23.

Blokád a Google TV ellen

Az amerikai televíziós piac három nagyágyúja már bejelentette: felveszik a harcot a Google TV ellen. Első lépésben letiltották a hozzáférést magukhoz.

Az amerikai televíziós piac három nagyágyúja már bejelentette: felveszik a harcot a Google TV ellen. Első lépésben letiltották a hozzáférést tartalmaikhoz. A jelek szerint lesznek, akik követik majd őket. Egyelőre nem világos, kérdésessé válik-e a vállalkozás jövője ettől.

Az ABC Network-öt és az ESPN-t birtokló Disney és az NBC Universal már jelezte, hogy blokkolja a Google TV-n keresztüli eléréseket. Sajtóhírek szerint a Fox is fontolgat egy hasonló lépést. A CBS már letiltotta a hozzáférést műsorai teljes epizódjaihoz – számolt be több médium is.

A múlt hétvégén kerülnek a boltokba a Google TV első vevőegységei. Először a Sony, kevéssel később a Best Buy is árulni kezdi a készülékeket. Nem olcsón.

Induláskor is játszhatnak már a kettős nézettel (dual view) a felhasználók, azaz egyszerre tévézhetnek és netezhetnek majd, megvitatva például valamelyik közösségi oldalon az éppen látottakat. De könyvjelzőkkel is elláthatjuk kedvenc tartalmainkat, illetve – várhatóan 2011 elejétől – saját alkalmazásokat is letölthetünk az Android Marketről, és használhatjuk azokat.

A gépen lekérhető szolgáltatások éppúgy futtathatóak, mint a szériafelszereltségként telepített alkalmazások segítségével elérhető tartalmak. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy a CNBC, a Napster, az NBA, a Netflix, aPandora, a Twitter és a YouTube anyagai is elérhetőek legyenek a felhasználók számára. A Google TV alkalmazással ellátott készülékek mintegy 2-400 dollárral lesznek drágábbak, mint ezt mellőző társaik. Az indulókínálat legolcsóbb televíziója egy cent híján 600 dollárba, a majdnem kétszer ekkora (46 collos) képernyővel felszerelt legdrágább darab egy cent híján 1400 dollárba kerül.

Első menetben olyan iparági nagyágyúkra vágytak együttműködő társként, mint a Turner Broadcasting (a Cartoon Network, a CNN, a TBS és a TBT tulajdonosa), az NBC Universal, és az észak-amerikai profi kosárlabda-liga. Itt nem ér véget a termékpaletta, hiszen a prémium (azaz fizetős) kategóriában megjelennek az HBO, a Netflix és az Amazon anyagai is.