2012. október 08.

Bocsánatot kért az MTVA

A magyar-izraeli válogatott meccs közvetítése kapcsán tett észrevételeket egy blog. Először tagadták a gikszert, aztán mégis beismerték.

A magyar-izraeli válogatott meccs közvetítése kapcsán tett észrevételeket egy blog. Először tagadták a gikszert, aztán mégis beismerték.

51 nap után bocsánatot kért az MTVA az érintettektől, többek között egy családi blogtól is, amely az augusztus 15-i magyar-izraeli válogatott futball mérkőzés közvetítése kapcsán emelt kifogásokat. Mint a blog korábban megírta,az MTVA hat percig más képet sugárzott a magyar és az izraeli nézők felé. Ez önmagában nem gond, ugyanakkor ebben az esetben a magyarok a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően a himnuszok alatt a csapatokat láthatták, az izraeliek viszont a szélsőjobbos "szurkolók" produkcióját követhették.

A blog szóvá tette a közvetítési bakit, amelyre az MTVA először azt válaszolta, hogy képtelenséget állítanak, majd az izraeli sporttévére, később a közvetítési jogokat birtokló cégre hárította a afelelősséget, végül pedig lezárták a vizsgálatot. A blog ugyanakkor nem hagyta annyiban, és levélben kérték Dr. Böröcz Istvánt, az MTVA vezérét, hogy cáfolják érdemben a képekkel is alátámasztott állításokat.

Ezt követően az MTVA egy közleményt juttatott el a családi blognak, amely a közmédiában bevezetett új minőségbiztosítási rendszerről szól, illetve elnézést kérnek a hiba érintettjeitől. A közlemény így szól: "A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, dr. Böröcz István korábbi minőségi kifogások kapcsán vizsgálatot rendelt el a 2012. augusztus 15-én megrendezett izraeli-magyar labdarúgó-mérkőzés közvetítésének lebonyolításával kapcsolatban. A részletes vizsgálat eredményeit áttekintve a vezérigazgató megállapította, hogy egy rövid ideig egy műszaki munkatárs figyelmetlenségéből adódóan más jel került továbbításra a magyar és más az izraeli televíziónézőknek. A hibát orvoslandó, dr. Böröcz István vezérigazgató a minőségbiztosítás érdekében a továbbiakban egy új ellenőrzési szintet építtet be minden hasonló jeltovábbítási folyamatba. A hibát vétő műszaki munkatárs írásbeli figyelmeztetésben részesült. Az érintettektől az MTVA ezúton is elnézést kér."

A blogger szerint az MTVA eljárása, miszerint beismerték hibájukat, és azt orvosolni igyekeznek, korrekt és tisztességes.