2010. május 28.

Bolgár vétó

Visszadobta a helyi parlament által nemrég elfogadott médiatörvény-módosítást a bolgár államfő. Szerinte több a hátrány, mint az előny.

Visszadobta a helyi parlament által nemrég elfogadott médiatörvény-módosítást a bolgár államfő. Szerinte több a hátrány, mint az előny.

A nemrég elfogadott változtatás értelmében kilenc helyett csak öt tagja lenne a szófiai médiahatóságnak - csakhogy a köztársasági elnök szerint az így megspórolt pénzt a kiszolgáló személyzet leépítésével is vissza lehetne hozni, ekkoralétszám mellett viszont sokkal könnyebb blokkolni a testületműködését, mintha a korábbi tömeg ülne a grémiumban.

Mint arról portálunk korábban beszámolt, a helyi ellenzék már másfél héttel ezelőtti elfogadása előtt élesen bírálta az elképzelést. Szerintük ugyanis a lépéssel a kormányoldal beleszólása erősödött a közmédiumokat is felügyelő intézmény ügyeibe, ami annál is inkább problémás, mert a most megnyirbált létszámú Elektronikus Médiatanács hatáskörébe tartozik a digitális átállás kérdéseinek monitorozása. (Hét társaság nevezett be az első, a közmédiumok adását továbbító multiplexre kiírt pályázatba. Bulgáriában 2012 decemberében állítják le az analóg műsorszórást.) A jobbközép kormánypárt képviselői ezzel szemben azt állítják: praktikus szempontok motiválják a lépést, amelyhez hasonlót a korábban hatalmon lévők is tettek már.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

23 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.