2015. május 08.

Bónusz: megszólaltak a szakmai szervezetek

MRSZ-MAKSZ közös állásfoglalás

Szakmailag megalapozatlannak és veszélyesnek tartják a kormány beavatkozási szándékát.

Az MRSZ és MAKSZ megdöbbenéssel fogadta a Napi Gazdaságban ma napvilágot látott információt: miszerint a kormányzat ismét fontolgatja, a jövőben a médiaügynökségek nem állhatnak szerződéses kapcsolatban a médiacégekkel, és nem alkalmazhatók bónuszok - olvasható a két szakmai szervezet közleményében.

Az MRSZ és az Ernst & Young tanulmányára hivatkoznak, amely a médiapiac folyamatairól, szerkezetéről készült. Ebben aláhúzták: a médiaügynökségek szakmai szerepe megkérdőjelezhetetlen. "A médiaügynökségek többek között óriási adminisztrációs terhet vesznek le a médiavállalatok és a hirdető cégek válláról, amellett, hogy piaci súlyuk érvényesítésével több ezer kisebb (kis- és középvállalkozás) reklámozási lehetőségeit segítik elő", folytatódik a közlemény

A tervezett intézkedés bevezetésével a médiavállalkozásoknak utólagos visszatérítést, azaz ügynökségi bónuszt nem szükséges fizetniük, de a valóságban azonnal összességében sok milliárdnyi hirdetési bevételtől esnek el.

A szakmai szervezetek által idézett adatok szerint Romániában a 2013-ban bevezetett hasonló intézkedés a televíziós költések tekintetében 20 százalékos visszaesést eredményezett, Franciaországban a szabályozás bevezetése után az ügynökségek bevételi szintje ugyancsak 20 százalékkal esett és mintegy 5 ezer munkavállaló elbocsátását vonta maga után.

A szövetségek a figyelmet arra, hogy az intézkedés életbe lépése a hirdetési egységárak azonnali emelkedéséhez, a piacon működő médiaügynökségek ellehetetlenüléséhez vezethet, míg a hirdetők szakmai támogatás nélkül maradnak és mind a média-, mind a hirdetői oldalra nehezen kezelhető adminisztrációs terhek és költségek hárulnak.

Összességében a reklámköltések gazdaságra gyakorolt hatása beláthatatlan módon csökken, amely az egész gazdaság számára óriási veszteséget jelent.

Az MRSZ ezért újra kéri a kormányt a mielőbbi szakmai egyeztetések megkezdésére, "hiszen a bónuszra nem lehet önmagában, csak a teljes reklámgazdasági hatásmechanizmus szerves részeként tekinteni".

Elindult a köztárssági elnök podcastje

23 órája

Áder János talán az egyetlen köztársasági elnök, aki podcastet indított. A téma, amellyel már az első beszélgetés alkalmával foglalkozott, mindannyiunk közös jövőjéről szólt.