2014. szeptember 05.

Bostoni diák állhat a terroristák közösségimédia-kampánya mögött

Az FBI gyanúja szerint a bostoni Northwestern University egy kitűnő eredménnyel végzett volt diákja állhat az Iszlám Állam kampánya mögött.

Az FBI gyanúja szerint a bostoni Northwestern University egy kitűnő eredménnyel végzett volt diákja állhat az Iszlám Állam kampánya mögött.

Az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szélsőséges szunnita szervezetnek a közösségi médiában folytatott kampánya mögött az FBI a 32 éves, amerikai és szíriai kettős állampolgársággal rendelkező Ahmad Abousamrát gyanítja. A férfi szerepel az FBI által keresett terroristák tízes toplistáján. Annak, aki segít a kézre kerítésében 50 ezer dolláros jutalom jár.

Abousamra 1981-ben Franciaországban született és Boston egy módos elővárosában, Stoughtonban nőtt fel. Apja a Massachusettsi Általános Kórházban dolgozott, és egy katolikus magániskolába járatta a fiát. Abousamra az egyetemen a számítástechnikai szakon végzett, előtte pedig az FBI szerint egy telekommunikációs cégnél állt alkalmazásban.

Többször megfordult Pakisztánban és Jemenben, ahol állítólag fegyveres kiképzést kapott. Sajtóértesülések szerin 2004-ben kezdett radikalizálódni és 2006-ban Szíriába költözött. 2009-ben adtak ki ellene szövetségi elfogatóparancsot az Egyesült Államokban, egyebek között terroristák anyagi támogatására való összeesküvés, terroristák anyagi támogatása és annak vádjával, hogy amerikaiakat szándékozott megölni Irakban.

Sajtójelentések szerint Abousamra két segítőjével együtt csatlakozott az IÁ-nak a közösségi médiában folytatott toborzó és propagandakampányához. Steve Warren ezredes, a Pentagon szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy több mint 100 amerikai harcol valamilyen csoportban a szíriai polgárháborúban, mintegy tucatnyian állhatnak az IÁ oldalán.

(MTI/Pogár Demeter)