2011. szeptember 20.

Bővíti fizetős szolgáltatását az Antenna Hungária

Sokat várnak a karácsonyi időszaktól: a MinDig TV és a MinDig TV Extra 40-50 százalékos felhasználószám-növekedésével lennének elégedettek.

Sokat várnak a karácsonyi időszaktól: a MinDig TV és a MinDig TV Extra 40-50 százalékos felhasználószám-növekedésével lennének elégedettek - jelentette be Jean-Francois Fenech vezérigazgató. A multiplexeken végrehajtandó átszervezést követően jön a családi csomag, ami 13 csatornás bővülést hoz. A lépést reklámkampány támogatja, melyben Rudolf Péter bohóckodik.

Jön a második hullám

A digitális földfelszíni televíziós sugárzás "második hullámának" nevezte Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezére a küszöbön álló bővítést. A MinDig TV platform jelenleg 250 ezer felhasználót tudhat magáénak, ami az ilyen vételre alkalmas készülékkel rendelkező háztartások harmadának felel meg. A tavaly májusban indított MinDig TV Extra fizetős szolgáltatás eközben 37 ezer háztartásnál jár.

Bár újságírói kérdésre a vezérigazgató azt mondta, a 250 ezres szám önmagában még nem teszi elégedetté, de pozitívumnak tartja az idei első félév bővülési ütemét, mellyel közlése szerint a leggyorsabban bővülő fizetőstévé-szolgáltatás volt az övék. A MinDig TV egyébként 85, a MinDig TV Extra pedig 55 százalékos ismertséggel rendelkezik. A jelenleg 30 telephelyről sugárzott DVB-T adás pedig 95 százalék feletti lefedettséggel bír.

Tóth András, Jean-Francois Fenech és a tolmács

 

Karácsonyi robbanás?

Fenech szerint az idén karácsony jelentős bővülést hozhat: mind az ingyenes, mind a fizetős szolgáltatás felhasználóinak számát 40-50 százalékkal dobhatják meg az akciók. Ez tehát azt jelentené, hogy előbbit 350 ezer, utóbbit kb. 55 ezer háztartás venné igénybe 2011 végére.

Ehhez szükséges a promóciók mellett a készülékek átlagár esése, utóbbi már elkezdődött. Az Antenna Hungária adatai szerint 2010 decembere és 2011 júliusa között a MinDig TV-kompatibilis tévék átlagára 22, a dekódereké 20 százalékkal esett. Ha a trend így folytatódik, a karácsonyi időszakra előbbiek átlagosan 100 ezer, utóbbiak átlagosan 10 ezer forintért lesznek beszerezhetőek.

 

Multiplex átszervezés

Október 1-jére átrendezik a multiplexek csatornakiosztását, ennek nyomán az A jelűre kerül az összes közmédium, míg a keresekedelmi médiumok a C jelű multiplexre kerülnek át. A korábban mobiltévére fenntartott B multiplex - a korábbi bejelentéseknek megfelelően - szintén tévézésre hasznosul. Egyfelől erről sugározzák az HBO-t, másfelől itt rajtol el a MinDig TV Extra új családi csomagja is.

A digitális átállás után még a mostani három mellé két újabb multiplexet helyeznek üzembe. Fenech egyébként azt mondja, jelenleg "2,8 van kész, tehát még 2,2 multiplexet kell kiépíteni". Azaz kb. most tartanak a 25 milliárdos beruházás felénél - válaszolta a Napi Gazdaságnak a pénz felhasználását firtató kérdésére.

 

13 csatornás bővítés

Október 1-jével indul az új családi csomag a fizetős szolgáltatáson belül, ez azt jelenti, hogy a 17 csatornás, 999 forintos alapcsomag mellé 13 újabb érkezik. Jelenleg is el lehet érni az ingyenesen fogható tévék mellett a National Geographicot, az AXN-t, a Cool TV-t, a Disney-t, a FEM3-at, a Hír TV-t,. az ATV-t, a Sport Klubot és a Private Spice-ot.

Október 1-jétől a kínálat a Viasat3, a Comedy Central, a Universal Channel, a Skeptrum, a History Channel, a Minimax, a Cartoon Network, a Prizma, a Muzsika TV, a Dorcel TV, a Sport 1 és Sport 2, illetve a PRO4 műsorával bővül. Ez a bővített csomag akciósan 1990 forint lesz.

Ezzel összesen 31 csatornásra nő az Antenna Hungária szolgáltatása, ebben benne van az HBO is, amit önmagában is elő lehet fizetni, análkül, hogy valaki akár csak az alapcsomagra befizetne a MinDig TV Extra platformon. A kínálat a közrádió és a NeoFM kivételével tévés, ám rádiós fronton is előrelépést várnak már az év végéig - mondta el Fenech a sajtótájékoztatón.

 

Rudolf Péterrel kampányolnak

A szolgáltatás bővülését reklámkampány kíséri. A Well által készített szpotot mától lehet látni a tévében. A kampányhoz Rudolf Pétert szerződteték le, aki azt modellezi, hogy milyen felesleges adóktól szabadulhat meg az ember, ha nem a bővebb kábeltévés csomagokra fizet be.

A fő üzenet az ár-érték arányon túl az, hogy a MinDig TV platformon "elérhető minden olyan csatorna, ami kell, és nem kell olyanra előfizetni, ami nem kell".

 

Várakozások

A fejlesztéseknek köszönhetően arra számítanak, hogy az év végére 97 százalékos lesz a lefedettség, a telephelyek száma megduplázódik, s ennek nyomán az m1 mostani analóg lefedettségével kerül a szolgáltatás pariba.

A matricaprogram kiterjesztésétől, illetve a kampánytól pedig azt várja az Antenna Hungária, hogy 350 ezer felhasználója lehet az év végére a díjmentes platformon. Fenech szerint mostanra ez nem anyagi kérdés, hiszen a legolcsóbb dekóder karácsonyra már akár 7000 forintos árra is eshet.

Vannak persze egyéb kérdések is, amelyekhez a cég részben csak aszisztál, mert a médiahatóságon múlnak. Ilyen az, hogy lesz-e reális analóg lekapcsolási stratégia és időzítés, világos lekapcsolási mutatók, megfelelő pályáztatási koncepció a helyi és regionális frekvenciákra, életképes dekóder-támogatási modell, illetve országos edukációs kampány.

Kettőn áll a vásár viszont például az RTL Klub MinDig TV platformon történő16:9-es sugárzásának ügyében. Itt Fenech szerint már október 1-jére pozitív végkifejlettel zárulhatnak a csatornával folytatott tárgyalások.

Kódolatlan hetek júniusban is, a MinDig TV nézőinek

1 napja

Az Antenna Hungária megállapodásainak köszönhetően a MinDig TV nézői ingyenesen érhetik el május 31. és június 14. között a Kiwi TV-t, június 1. és június 14. között pedig a NatGeo Wild, a Paramount Channel és a Sport1 csatornát.