2014. január 30.

Brit spektrumharc

Beleuntak a szigetországi érdekeltek abba, hogy a csapból is az folyik: a mobil szélessáv haszna jóval meghaladja a hagyományos műsorszórásét.

Beleuntak a szigetországi érdekeltek abba, hogy a csapból is az folyik: a mobil szélessáv haszna jóval meghaladja a hagyományos műsorszórásét.

A digitális átállás helyi menedzselésére létrehozott társaság, a Digital UK honlapján közzétett kutatási összegzés pedig igencsak a kezükre játszik. Abból ugyanis az világlik ki, hogy a korábban becsültnél jóval nagyobb a digitális földfelszíni televíziózás (DTT) szerepe Nagy-Britanniában.

Az első mellbevágó adat, hogy az ország legelterjedtebb platformján fogható csatornák működése évi három milliárd fontot pörget meg, emellett 2,2 milliárdnyi hozzáadott értéket teremt, a teljes iparág értéke 80 milliárd font környékén mozog - miközben (például az élénk piac miatt) nem vádolható azzal az iparág, hogy letért a hatékonyság útjáról.

Ezzel nem csupán 15 ezer munkahelyet biztosít, de egységnyi spektrumon a mobil szélessávnál nagyobb forgalmat is generál. (Eközben, jegyzik meg a szerzők, a mobilszolgáltatók kétszer akkora sávtartományt használnak, mint a DTT-cégek.) Ugyanakkor egészséges verseny mellett garantálja, hogy mindenki hozzáfér ingyen a közszolgálati tartalmakhoz.

És ezzel a lehetőséggel jelentős tömegek élnek is a szigetországban; az otthonok 40 százalékában az elsődleges, közel ugyanennyiben a másodlagosan használt tévékészüléken néznek digitális műsort. Ezzel a DTT-nek közel kétszer akkora a piaci részaránya, mint a versenyben második helyezett tányéros megoldásnak.

A tanulmány kitér a sávgazdaságosság kérdésére is, megint csak a digitális földfelszíni platformot hozva ki győztesnek. Mint írják, a mobilhálózatokon az adatforgalom-növekedés motorja a videóletöltés, ez pedig a leginkább ”sávfaló” felhasználási forma. Számításaik szerint.

De a szerzők amellett sem mennek el szó nélkül, hogy a tartalmak mobileszközön fogyasztása és a hálózathasználat ma már korántsem feltételezi okvetlenül egymást. A szabad hozzáférésű wifi-hálózatok terjedésével ugyanis, jegyzik meg, már csupán a mobileszközökre letöltött adatok 18 százaléka érkezik valamely mobilhálózaton keresztül. Egyben azt hangsúlyozzák: nem csupán a DTT jelenlegi értékét, hanem a várható jövőbenit is figyelembe kell venni, amikor újabb sávkiosztásokról döntenek.