2011. szeptember 29.

Brüsszel szerint el kell törölni a telekom adót

A kormányzat tavaly októberben vezette be a telekommunikációs cégeket sújtó különadót, az Európai Bizottság mai felszólítása szerint el kell törölni.

A kormányzat tavaly októberben vezette be a telekommunikációs cégeket sújtó különadót, az Európai Bizottság mai felszólítása szerint el kell törölni.

A távközlési cégeket sújtó különadó eltörlésére szólította fel a kormányt az Európai Bizottság - közölte az MTI. Az indoklás szerint az adó ellentétes a távközlési szektorra vonatkozó EU-jogszabályokkal, mert a belőle származó bevételeket a költségvetés használja fel, azaz nem arra fordítják, hogy a távközlési szektor szabályozásának külön költségeit fedezzék.

"Magyarország esetében a bevétel egyenesen a kormány költségvetésébe jut, ami a bizottság álláspontja szerint nem felel meg a vonatkozó uniós szabályozásnak" - mondta el Jonathan Todd, a testület szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Az Európai Bizottság közleménye szerint Magyarország azon kötelezettségének teljesítését is elmulasztotta, hogy az érdekeltekkel megfelelő módon konzultáljon a távközlési szolgáltatókat sújtó terhek megváltoztatásáról.

Mostantól számítvaBudapestnek két hónapja lesz arra, hogy tájékoztassa az uniós végrehajtó testületet azon intézkedésről, amellyel eleget tesz a felszólításnak. Ha ezt nem teszi meg, az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet.

A brüsszeli szóvivő jelezte, hogy a jelen eljárásban kizárólag a távközlési adóról van szó, a többi különadóról nem akartak nyilatkozni. Az érintett telco cégek pedig ezt a felszólítást sem kívánták kommentálni.

A parlament 2010. október 18-án fogadta el a válságadók bevezetését, amelyeket először decemberben kellett befizetnie az érintett ágazatoknak (telco, kereskedelem, energia). Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy a távközlési szektortól 2010-2012 között évi 61 milliárd forintot, az energetikai szektortól évente 70 milliárdot, a kereskedelmi áruházláncoktól 30 milliárdot várnak.

Még a törvény elfogadása előtt Neelie Kroes informatikai és távközlési EU-biztos szóvivője, Jonathan Todd úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió érvényes előírásai szerint a távközlési szektorban külön illeték csak akkor, ha az abból származó bevételeket az ágazat szabályozása során felvetődő költségekre fordítják.

Bizottsági források csütörtökön jelezték, hogy a testület akkor tudna a szabályoknak megfelelő válságadóként tekinteni a magyar illetékre, ha az általánosságban sújtaná a cégeket, nem csupán a távközlési ágazatot - írja az MTI. E források szerint ugyanakkor még e felszólítás után is van lehetőség a tárgyalásra, ha azonban nem győzik meg a testületet, el kell törölni az adót.

Káel Csaba lesz az új filmügyi kormánybiztos

1 napja

Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón.