2014. október 21.

Brutális internetadó jöhet

Gigabájtonként 150 forintról szól a kedden benyújtott javaslat.

Gigabájtonként 150 forintról szól a kedden benyújtott javaslat.

Jövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az adó mértéke minden megkezdett gigabájt adatforgalom után 150 forint lesz a parlamentnek kedden benyújtott 2015. évi adótörvény-javaslat alapján, írja az MTI.

A távközlési szolgáltatóknak jelenleg magánszemélyek után 2 forintot, üzleti előfizetők esetében 3 forintot kell fizetniük hívásonként és megkezdett percenként. A küldött - szöveges és multimédiás - üzenetek adója magánszemélyeknél 2 forint, nem magánszemély előfizetőknél pedig 3 forint.

Az adó összege az MTI beszámolója szerint havonta magánszemélyek után legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében 5000 forint. Csökkenthető az adóalany által fizetendő havi adó az adómegállapítás hónapját megelőzően utoljára benyújtott társasági adóbevallásban bevallott és megfizetett társasági adó egytizenketted részével.

A szolgáltatóknak az adót havonta, a hívást, üzenetküldést, adatforgalom lebonyolítását követő második hónap 20. napjáig kell megfizetniük. Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít a távközlési adó kiterjesztéséből.

Korábbi kormányokban is felmerült az internetadó ötlete, akkor az ellenzékben lévő Fidesz még élesen ellenezte a bevezetését. Például így érveltek.