Az 1,432 milliárd eurós árbevétel 9,5 százalékkal jobb az előző év első három hónapjára kimutatottnál, a 229 milliós EBITA viszont közel kétszer ekkora, 18 százalékos ugrást mutat, ezzel 16 százalékos marzsot produkálva. Ráadásul a további kilátásokat is jónak ítéli a médiacsoport: azzal számolnak, hogy minden piacukon emelkedni fognak a televíziós reklámbevételek 2016-ban.

Európa-szerte jól teljesítettek médiacégeink, ennek eredményeként nagyon erős első negyedévről számolhat be a társaság. A FremantleMedia (a csoport tartalomgyára és -értékesítője) is pozitívan járult hozzá a rendkívüli eredményhez, főként az elmúlt évek bevásárlásai és a minden fontosabb piacon felmutatott eredményei által – szól Guillaume de Posch és Anke Schäferkordt társ-vezérigazgatók közleménye.

Ugyanakkor az adatsorból könnyen kiolvasható, hogy a tévés reklámláb ugyan még meghatározó az RTL-csoport életében, de a bevételeknek már kevesebb, mint a felét adja. Pontosan 48 és fél százalékot, míg a rádiós hirdetések az árbevétel 4,2 százalékát hozták január elejétől március végéig. A tartalomértékesítés „felelős” minden száz bejövő euróból 23-ért, míg a digitális bevételek aránya 8,4 százalékra ugrott.

Ráadásul itt igen látványos a növekedés; a tavalyi első negyedévhez képest 36 százalékkal emelkedtek a digitális bevételek. A mostani 120 millió euró közel a két és félszerese a két évvel korábbi teljesítménynek, a pénzhegyen belül pedig szépen bővül a nem reklámalapú bevételek aránya. Ezt érzékelteti az üzleti jelentés egyik grafikonja, amely szerint a cég online portfoliójának videóit 2014 első negyedévében 7,2, 2015 azonos időszakában 18,7, most januártól márciusig pedig 58,4 milliárd alkalommal tekintették meg; ez pedig egy duplázás után egy triplázás, bizony.