A jelentős online és nyomtatott portfólióval rendelkező Mediaworks Hungary Zrt. tevékenységével foglalkozott a legtöbbször a magyar nyelvű sajtó 2017-ben – áll az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. hazai médiapiacon érdekelt vállalatok médiamegjelenéseit vizsgáló elemzésében. Okkal szerepelt ilyen sokat a cég a hírekben: miután tavaly felvásárolta a négy megyei lapot kiadó PLT-t, majd a veszteségre hivatkozva bezárta a Népszabadságot, maga is tulajdonost váltott. Idén pedig az is kiderült, ki az új tulajdonos.

Kiemelkedő volt az ország egyetlen sportnapilapját, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot valamint regionális terjesztésű nyomtatott lapokat és ezek online felületeit tulajdonló Mediaworks médiajelenléte az idei év első hónapjában. Az egyik legnagyobb portfólióval rendelkező vállalatóriás összesen 1249 híradásban szerepelt.

A Mediaworks hangsúlyos publicitása elsősorban a vállalat folyamatos átalakulásának volt köszönhető. A társaság által tavaly ősszel megvásárolt, a hírek szerint októbertől teljesen a cégbe olvadó Pannon Lapok Társasága Kiadói (PLT) Kft. szintén számottevő mennyiségű, 461 megjelenéssel zárt, ezzel a napilapot kiadó vállalatok közül a második legtöbb megjelenést érte el. A Mediaworks-öt tavaly októberben vásárolta meg az Opimus Press Zrt., amelynek anyavállalatában, a tőzsdén jegyzett Opimus Nyrt.-ben idén márciusban szerzett részesedést Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó, Felcsút fideszes polgármestere. Augusztusban pedig azzal került be a hírekbe a cégcsoport, hogy az Opimus nevet váltott, immáron Opus Global Nyrt.-ként folytatja tevékenységét.

A Mediaworks után a TV2 Média Csoport Kft. médiajelenléte volt a legmeghatározóbb, a vállalatot 640 megjelenés nevesítette, míg a másik nagy kereskedelmi televízió tulajdonosát, a Magyar RTL Televízió Zrt.-t 121 sajtóanyag említette. A kizárólag vagy főként online felületekre alapozó cégek közül az origo.hu-t működtető New Wave Media Group Zrt. realizálta a legtöbb, összesen 270 megjelenést.

A legkisebb médiaérdeklődés a rádiós portfólióra támaszkodó cégek esetében volt azonosítható: a Rádió 1 szolgáltatója, a Radio Plus Kft. 90, míg a Prodo Voice Studio Zrt., a Sláger FM Hálózat Zrt., a Favorit Masters Kft., a Lánchíd Rádió Kft., a Target Media Sales Kft. 1-1 tartalomban szerepelt. A nagyobb hallgatottságú rádiós platformmal rendelkező vállalatok közül a legtöbb megjelenést az InfoRádiót birtokló Central European Media & Publishing Zrt. érte el (194 megjelenés), azonban a CEMP elsősorban online portfóliója révén volt regisztrálható a híranyagokban. Mint ismeretes, a CEMP „koronaékszere”, az ország egyik legnagyobb hírportálja, az Index áprilisban kikerült a portfólióból, azóta a Magyar Fejlődésért Alapítvány gyakorolja a kiadói jogokat. (Az Index igazgatósági tagjával, Szombathy Pállal készült interjúnkat itt olvashatja.)

A rádiós társaságok alacsony médiajelenléte mellett az is megfigyelhető, hogy a rádiócsatornák érdeklődését csak kismértékben keltették fel a médiapiac legmeghatározóbb szereplőit érintő hírek: mindössze 96 beszámolót közöltek médiacégekről, amíg televíziócsatornák 217-et, nyomtatott lapok 669-et, online portálok pedig 3386-ot.

A legtöbbször a 24.hu foglalkozott Magyarországon jelenlévő médiavállalatokkal, a portál kiemelkedő mennyiségű, összesen 341 cikket közölt. A Central Médiacsoport Zrt.-hez tartozó oldal főként a Mediaworks tevékenységéről tudósított, összesen 78 alkalommal. A 24.hu mellett a hvg.hu (137), az Index (124), a nepszava.hu (110) és a 444.hu (109) is jelentős mennyiségű hírt tett közzé médiatársaságokról. A legaktívabb televízió a Hír TV (96), nyomtatott lap a Marketing & Média (95), rádióadó pedig a Lánchíd Rádió (53) volt. A médiaszakmai médiumok közül legnagyobb megjelenésszámot produkáló kreativ.hu (104) a Mediaworks-öt (20), a Marketing & Média a Ringier Axel Springer Magyarország Kft.-t (18) nevesítette a legtöbbször.

Az Observer kutatása szerint 2017. január 1. és augusztus 15. között összesen 4452 híranyagban szerepeltek a Magyarországon médiafelületet fenntartó kereskedelmi vállalatok. A kutatás a 2017. január 1-jétől július 31-éig terjedő időszakra vonatkozóan tanulmányozta a Magyarországon médiafelületet működtető legjelentősebb cégek médiajelenlétét.