2010. február 07.

Búcsú a középtől

Nemsokára távozhat az éterből a Magyar Katolikus Rádió középhullámú adása. A következő másfél év frekvenciaderbijének egyik nyertese ez az adó lehet.

„A Magyar Katolikus Rádió Zrt. országos középhullámú rádiós műsorszolgáltatási jogosultságának meg nem újítása” szerepelt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) e heti ülésének napirendjén. Portálunk médiahatósági forrásból származó információja szerint nem elhallgatna, hanem más hullámsávra költözne koncessziója 2011. májusi lejártának idejére az adó.
A 2004-ben indított katolikus médiumnak számos problémája lehet a mostani megoldással; egyfelől rajtuk kívül alig akad a piacon, aki ezt a sávtartományt használná, emiatt pedig a negyvenes-ötvenes korosztály már nemhogy nem hallgatja a középhullámú adásokat, de jószerével azt sem tudja, hogyan kell azokat beállítani rádióján – ha egyáltalán alkalmas erre a készülék. A másik gyakran említett kifogás, hogy roppantul magasak a műsorszórás költségei, ugyanakkor – a hullámterjedés sajátosságai miatt – napszállta és hajnal között jószerével csak az adótorony közvetlen közelében elfogadható minőségű a vétel.
Ennél sokkal hatékonyabb megoldás lehet az adó számára, ha helyi URH-hullámsávok megszerzésére törekszik. Erre ráadásul a közeljövőben számos alkalma nyílik majd. Elsőként az utolsó szabad fővárosi hullámsáv pályázatainak beadásakor – ennek határideje hétfőn lesz. Indulása esetén nem kell tömeges érdeklődésre számítani az MKR-nek, hiszen indulni kizárólag a piaci megfontolásokat mellőző közműsorszolgáltatói koncepcióval lehet, a kiírásban pedig elsődleges célként „a műsorszolgáltatási jogosultság vételkörzetében középhullámú jogosultsággal rendelkező műsorszolgáltatók vételi minőségének javítását” jelölte meg a testület.
Az egykor a Rádió Deejay által elnyert, évek óta kihasználatlan budapesti 92,9 MHz-es sávra alapozva pedig akár helyi adók sokaságát fűzhetné hálózatba a Magyar Katolikus Rádió, amely az analóg földfelszíni mellett ma digitális platformon és kábelhálózatokon fogható országszerte. (Ezzel szemben a figyelmét szintén egyházi témákra fókuszáló Mária Rádió helyi hullámsávok megszerzésével terjeszkedett.)
Kérdés, hogy az ORTT – amely tavaly elmulasztotta, hogy fennállásának tizennegyedik évében végre frekvenciagazdálkodási stratégiát alkosson – mennyiben ad teret a katolikus rádió esetleges ilyen irányú törekvéseinek. Hiszen – ha csökkenteni kívánják az igencsak telített hazai helyi rádiós piac kereskedelmi szereplőinek számát – erre remek lehetőség, hogy bizonyos vételkörzetekben egy-egy jogosultságot az MKR kap. A döntés pedig az egyházak média-térnyerését nem különösebben pártoló baloldal ellenében is végigvihető az új összetételű médiahatóságban.

Teltházzal debütált az első hazai Influencer Festival

8 órája

Tartalomgyártás, platformok közötti átjárás, közösségi média menedzsment, be- és kikövetés, social kampánytervezés, influencer portfólióépítés – ezek voltak a hívószavak az első hazai Influencer Festival előadásain.

Kezdő youtuberek számára hirdet pályázatot a BugTV

15 órája

A BugTV, a Klikkmánia cégcsoport YouTube marketinggel és csatorna menedzsmenttel foglalkozó üzletága „I. BugTV – Youtuber akarok lenni!″ címmel pályázatot hirdet a jövő videós tehetségei számára.