2010. december 15.

Búcsúzik Bulgáriától a WAZ

Talált vevőt bulgáriai portfoliójára a német WAZ-médiacsoport. Úgyhogy – mint azt korábban bejelentették – búcsút vesznek ettől a balkáni piactól.

Talált vevőt bulgáriai portfoliójára a német WAZ-médiacsoport. Úgyhogy – mint azt korábban bejelentették – búcsút vesznek ettől a balkáni piactól. A Magyarországon vidéki napilapokkal és ingyenes kiadványokkal és a HVG tulajdonosaként jelen lévő társaság közlése szerint kedvező árajánlatot kaptak a portfolióra.

A Westdeutsche Allgemeine Zeitung kiadócsoport honlapján olvasható közlemény szerint a BG Printmedia Ltd., amelynek többségi tulajdonosa a bécsi székhelyű BG Printinvest GmbH. Hogy mennyiért cserél gazdát a portfolió arról a tájékoztatás szerint a felek nem nyilatkoznak.

„Akkor vagyunk készek eladásra délkelet-európai portfoliónkból, ha megfelelőek a kondíciók. Tudunk eladni, de nem kényszerülünk erre. Ez a szabadság annyit jelent, hogy akkor válhatunk meg valamitől, amikor az ügylet profitábilis – idézi a közlemény Bodo Hombach konszernfőnököt. A társaság 13 éve jelent meg a balkáni állam piacán; eddig a két legnagyobb példányszámú napilap (a Trud és a 24 csasza), valamint a 168 csasza hetilap kiadója volt, de kiterjedt magazinbirodalommal is rendelkezett. Az ügylet részeként eladták a WAZ nyomdáját és lapterjesztési hálózatát is

A WAZ közleménye utal arra: a bolgár-német-osztrák BG Printinvest GmbH tulajdonosai közé tartozik Karl Habsburg, Daniel Rutz és Hriszto Grozev. A vásárlók bulgáriai partnerekkel működnek együtt a médiumok működtetésében. Emlékeztetnek arra, hogy a csoport két éve keres megfelelő befektetést a bulgáriai hírpiacon.

Augusztus elején jelentette be az esseni székhelyű médiacsoport, hogy távozik több kelet-európai piacról, ám portálunk érdeklődésére már akkor azt közölték: Magyarországról nem kíván kivonulni a társaság. Napokkal később már el is adták a 40 ezres példányszámban megjelenő Romania Libera napilapot. Ugyanakkor nálunk épp egy – esetleges – vásárlással „hozzák hírbe” hónapok óta a WAZ-ot. Sajtóértesülések szerint ők lehetnének a Népszabadság vevői abban az esetben, ha a legnagyobb példányszámú hazai szeriőz napilap eladását szabná a Ringier-Springer fúzió feltételéül a Gazdasági Versenyhivatal. Portálunk nemrég számolt be arról, hogy a jövő év elején hirdethet döntést az ügyben a kartellhatóság.