2010. február 08.

Budapest 92.9: hatan egy sávért

Hatan pályáztak az utolsó szabad fővárosi URH-frekvenciára. Portálunk értesülése szerint köztük van a Magyar Katolikus Rádió is, amely a Klubrádióval versenghet a sávért.

Mint arról már beszámoltunk, a 2004-ben indult Magyar katolikus Rádió korábban arról tájékoztatta a médiahatóságot, hogy középhullámú koncessziója 2011 eleji lejárta után nem kér megújítást.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORT) erre rá is bólintott, egy másik döntéssel pedig úgy határoztak: nem is pályáztatják meg újra ezt a sávtartományt. Úgy tudni, napokon belül tájékoztatják is a Nemzeti Hírközlési hatóságot (NHH) arról, hogy hamarosan megürül ez a frekvenciakészlet.
A hat esztendeje indított katolikus médiumnak számos problémája lehet a mostani megoldással; egyfelől rajtuk kívül alig akad a piacon, aki ezt a sávtartományt használná, emiatt pedig a negyvenes-ötvenes korosztály már nemhogy nem hallgatja a középhullámú adásokat, de jószerével azt sem tudja, hogyan kell azokat beállítani rádióján – ha egyáltalán alkalmas erre a készülék. A másik gyakran említett kifogás, hogy roppantul magasak a műsorszórás költségei, ugyanakkor – a hullámterjedés sajátosságai miatt – napszállta és hajnal között jószerével csak az adótorony közvetlen közelében elfogadható minőségű a vétel.
Ennél sokkal hatékonyabb megoldás lehet az adó számára, ha helyi URH-hullámsávok megszerzésére törekszik. Ennek első lépése lehet a budapesti 92,9 MHz-es sáv megpályázása.
Az egykor a Rádió Deejay által elnyert, évek óta kihasználatlan budapesti 92,9 MHz-es sávra alapozva pedig akár helyi adók sokaságát fűzhetné hálózatba a Magyar Katolikus Rádió, amely az analóg földfelszíni mellett ma digitális platformon és kábelhálózatokon fogható országszerte. (Ezzel szemben a figyelmét szintén egyházi témákra fókuszáló Mária Rádió helyi hullámsávok megszerzésével terjeszkedett.)
Kérdés, hogy az ORTT – amely tavaly elmulasztotta, hogy fennállásának tizennegyedik évében végre frekvenciagazdálkodási stratégiát alkosson – mennyiben ad teret a katolikus rádió esetleges ilyen irányú törekvéseinek. Hiszen – ha csökkenteni kívánják az igencsak telített hazai helyi rádiós piac kereskedelmi szereplőinek számát – erre remek lehetőség, hogy bizonyos vételkörzetekben egy-egy jogosultságot az MKR kap. A döntés pedig az egyházak média-térnyerését nem különösebben pártoló baloldal ellenében is végigvihető az új összetételű médiahatóságban.
Nincs sok vesztenivalója az információink szerint szintén a rajthoz álló a Klubrádiónak: alig egy évük van hátra mostani fővárosi jogosultságukból. Így – ha ők nyernének – legalább biztos helyük van hét évre az éterben. ha pedig alulmaradnak, az javíthatja esélyeiket a saját frekvenciájukért induló derbiben, mondván: egyszer már nem nekik kedvezett a szerencse – állítja egyik, név nélkül nyilatkozó médiahatósági forrásunk.