2020. július 08.

Budapest TE meg ÉN podcast: A vigalmi negyed sorsát át kéne gondolni

„Szomorú, hogy az iskolában nem tanuljuk bővebben, érdekesebben Budapest történetét” – mondja a Sétaműhely városi sétáit vezető Görbe Márk művészettörténész a Budapest TE meg ÉN eheti adásában.

Görbe Márk szerint az idei nyár egyedülálló lehetőség arra, hogy intimebb hangulatban fedezzük fel a fővárost. „Ki tudja, hogy adódik-e olyan lehetőség az életünkben, hogy a régi korok hangulatát megidézve sétáljunk a budai vár utcáin.” A túravezető szerint az az egyedülálló a fővárosban, hogy igen közel egymáshoz egészen más karakterű és hangulatú városrészeket találunk.

Görbe Márk a podcastban arról is beszél, hogyan lehet a gyerekeket lekötni egy városi séta során, illetve merre jár a sétavezető saját örömére Budapesten.

Till Attila szerint Budapestnek több fajta nézete van, autóból, gyalog vagy kerékpárral mindig mást lát az ember. Tilla SUP-ról nézve különösen kedveli a fővárost, de beszámol arról is, merre szeret biciklizni.

Tilla élvezi a „nagyon” turistás programokat is, például a belvárosi buli-negyedet. „Budapest különleges hangulatához sokat hozzátesz, hogy van vigalmi negyed. Értem, hogy az ott lakóknak nagy probléma, de én nem szüntetném meg. Biztosan lehet kompromisszumot találni.”

További kérdések, melyekre választ kapunk:

  • Hogy kezeljük a műemlék épületeinket?
  • Mely korszakok végezték a legnagyobb rombolást a fővárosi utcaképen?
  • Milyen jelentést hordoznak a házak díszítései?
  • Mit jelent, ha Hermész szobrot, sárkányt vagy méheket látunk díszítésként a homlokzatokon?
  • Hol volt a mulató-negyed a 19. század második felében?
  • Ki volt az első híres angol buliturista, és hol szórakozott?
Címkék: média podcast

Új zsűrivel tér vissza a Sztárban sztár

1 napja

A Sztárban sztár új évadának premierdátumát a TV2 Csoport tegnap egy sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, a műsor augusztus 30-án tér vissza a TV2-re.