2010. július 20.

Budapest filmfőváros lesz

Európa új Hollywoodjaként, felkapott és virágzó iparági székhelyként emlegeti Budapestet most megjelent cikkében az amerikai Time magazin.

Európa új Hollywoodjaként emlegeti Budapestet most megjelent cikkében az amerikai Time magazin. Felkapott és virágzó iparági székhelyként ír a magyar fővárosról a hetilap. Amely utal arra is: Budapesten forgattak ugyan korábban nagy költségvetésű, sztárokat felvonultató filmeket, de az utóbbi években Prága kiütötte a nyeregből a magyar fővárost.

Pedig készült itt már korábban is nem egy kaszasiker. A hetilap az Evita (1996), a Vörös zsaru (1998) és a München (2005) forgatását sorolja. Ezzel a Prágában készült Mission Impossible és a Casino Royal állítható szembe.

A cikk megemlíti: áprilisban nyitotta meg 76 millió dolláros költséggel felépített és berendezett stúdióbázisát a hollywoodi székhelyű Raleigh Studios; itt forgatták Anthony Hopkins legújabb thrillerét, a Rítust. A komplexum alapterületben és szolgáltatásokban is felveszi a versenyt a – Magyarországon csak Etyekwood-ként emlegetett – Korda-stúdióval.

Budapest tör előre, nem utolsósorban annak a 2004-es törvénymódosításnak köszönhetően, amely a korábbinál kedvezőbb adózási feltételeket szabott a filmgyártásra. Vonzó ugyanakkor az alacsony bérköltség éppúgy, mint Budapest korok stílusát váltogató építészete, amely természetes kulisszákat kínál a stáboknak. (Ezért aztán szinte bármelyik metropolisz könnyen és olcsón modellezhető itt.) Így – miközben a cseh stúdiók külföldi produkcióinak száma 2002 óta a felére esett, Magyarországon pörög az üzlet; tavalyelőtt 47, tavaly 52 külföldi film készült itt. Más lapok hozzátették korábban: az is csábító lehet, hogy a forint gyengélkedése további megtakarítást hoz a producereknek.

Aranyeső a Viasat Worldnél

19 órája

A Viasat World vezető nemzetközi médiavállalat öt jelöléséből kettőt váltott aranyra a Promax BDA Europe Awards díjátadóján, ahol a szórakoztatóipar, marketing és design terén elért kiemelkedő teljesítményeket értékelték.