2011. február 28.

Budapesten tanácskozott a szerb és a magyar médiahatóság

Főképp a digitális átállást érintő tapasztalatokról és a határokon átívelő műsorpanaszokról esett szó.

Főképp a digitális átállást érintő tapasztalatokról és a határokon átívelő műsorpanaszokról esett szó.

Február 25-én tartott kétoldalú tapasztalat- és véleménycserét a szerb és a magyar médiahatóság. A budapesti rendezvényre a médiahatóságok Közép-Európai Szabályozó Fórum elnevezésű együttműködése keretében került sor, melynek a szerbek és magyarok mellett a lengyelek, csehek, szlovákok és románok a tagjai. A szerb Köztársasági Műsorszolgáltatási Ügynökség (RBA) küldöttségét Porfirije püspök vezette.

A megbeszélés egyik kiemelt témáját a műsorszámokat érintő panaszok adták, amelyek - amennyiben a médiaszolgáltató egy másik országban van bejelentve, mint az eljáró médiahatóság - határokon átívelő együttműködést tesznek szükségessé. (Többek között ez volt az egyik oka a régiós fórum életrehívásának.) A Médiatanács és az RBA most arról állapodott meg, hogy az ilyen ügyekben tájékoztatják egymást, és figyelembe veszik a másik fél szabályozását.

Szerb-magyar tanácskozás

Emellett a digitális átállásról is szó esett, amely a szerbeknél is zajlik még, nálunk pedig három évvel tolták el az eredeti, 2012-es céldátumhoz képest. Szalai Annamária elmondta: csak felkészült országok tudják a digitális átállást végrehajtani, s nem fordulhat elő, hogy valaki nem tudja a közmédia műsorát fogni. "Az átállás csak akkor kezdődhet meg, ha a közszolgálati médiaszolgáltatás a lakosság legalább 94 százalékát eléri digitális műsorszórási szolgáltatáson keresztül" - tette hozzá.

Ezek mellett a hatósági monitoring szolgálatokról, illetve azok együttműködési lehetőségeiről esett szó, elsősorban a kiskorúak és a nemzeti kisebbségek védelme érdekében. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) monitoring rendszere kb. 800 médium műsorát képes nyomon követni, és évente 20 ezer műsorórát ellenőriz. Ennek része egy digitális archívum is.