2011. február 28.

Budapesten tanácskozott a szerb és a magyar médiahatóság

Főképp a digitális átállást érintő tapasztalatokról és a határokon átívelő műsorpanaszokról esett szó.

Főképp a digitális átállást érintő tapasztalatokról és a határokon átívelő műsorpanaszokról esett szó.

Február 25-én tartott kétoldalú tapasztalat- és véleménycserét a szerb és a magyar médiahatóság. A budapesti rendezvényre a médiahatóságok Közép-Európai Szabályozó Fórum elnevezésű együttműködése keretében került sor, melynek a szerbek és magyarok mellett a lengyelek, csehek, szlovákok és románok a tagjai. A szerb Köztársasági Műsorszolgáltatási Ügynökség (RBA) küldöttségét Porfirije püspök vezette.

A megbeszélés egyik kiemelt témáját a műsorszámokat érintő panaszok adták, amelyek - amennyiben a médiaszolgáltató egy másik országban van bejelentve, mint az eljáró médiahatóság - határokon átívelő együttműködést tesznek szükségessé. (Többek között ez volt az egyik oka a régiós fórum életrehívásának.) A Médiatanács és az RBA most arról állapodott meg, hogy az ilyen ügyekben tájékoztatják egymást, és figyelembe veszik a másik fél szabályozását.

Szerb-magyar tanácskozás

Emellett a digitális átállásról is szó esett, amely a szerbeknél is zajlik még, nálunk pedig három évvel tolták el az eredeti, 2012-es céldátumhoz képest. Szalai Annamária elmondta: csak felkészült országok tudják a digitális átállást végrehajtani, s nem fordulhat elő, hogy valaki nem tudja a közmédia műsorát fogni. "Az átállás csak akkor kezdődhet meg, ha a közszolgálati médiaszolgáltatás a lakosság legalább 94 százalékát eléri digitális műsorszórási szolgáltatáson keresztül" - tette hozzá.

Ezek mellett a hatósági monitoring szolgálatokról, illetve azok együttműködési lehetőségeiről esett szó, elsősorban a kiskorúak és a nemzeti kisebbségek védelme érdekében. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) monitoring rendszere kb. 800 médium műsorát képes nyomon követni, és évente 20 ezer műsorórát ellenőriz. Ennek része egy digitális archívum is.

Akik politikai híreket lélegeznek

Médiapiac1 napja

Tudta, hogy a politikai hírek olvasói az egyik leglojálisabb médiafogyasztói csoport? Sokat költenek lapokra, sokkal több oldalt töltenek le, folyamatosan nyomon követik a híreket.