2010. november 26.

Bukarest szigorít

Kérdőjeleket vet fel a romániai médiaszabályozás átalakítása a Duna TV beszámolója szerint.

Kérdőjeleket vet fel a romániai médiaszabályozás átalakítása a Duna TV beszámolója szerint.

A román képviselőház hallgatólagosan elfogadta azt a jogszabály-tervezetet, mely szerint a rádióknak erre fordított műsoridejük negyven százalékában hazai zenét kell sugározniuk. A tervezetet elfogadása vagy visszautasítása előtt még a Szenátus is megvitatja, de szakemberek szerint ebben a formában több előírást is sért, és fogadhatják el. A rádiósok látnak fantáziát a hasonló jellegű kezdeményezésekben, de ennek betartása nehézségekbe ütközne – írja a köztelevízió honlapja.

A román képviselők már álltak elő olyan törvénytervezettel, amely pozitív hírek sugárzására kötelezte volna a műsorszórókat. Most a hazai előadók védelmében előírnák, hogy a zenei műsorok negyven százalékát romániai zenével kellene kitölteni. „A román kiadók állnak a törvénytervezet hátterében, akik azt szeretnék, hogy saját kiadványaik többet szerepeljenek a különböző médiákban. Romániában kiadott zenékről van szó, ezek között nagyon sok olyan van különben, amely angol nyelvű” – jegyezte meg Szilágyi Szabolcs kolozsvári szerkesztő.

„Egyrészt jó, hogy támogatják a hazai zenét. Mi, mint közszolgálati adó, eddig is ezt tettük, nem kell erre egy külön törvény. Ami a román piacon levő kereskedelmi adókat illeti, ott kissé bonyolultabb a dolog. Meg kell érteni, hogy ebből nagy nehézségek származnak majd. Ők a reklámbevételekből élnek, ami függ a hallgatottságtól, és nem véletlenül sugározzák a jelenlegi arányban a külföldi, illetve a hazai zenét” – indokolta Florin Pruteanu kolozsvári szerkesztő.

Még inkább megnehezedhet annak a zenei szerkesztőnek a dolga, aki Romániában egy magyar nyelven sugárzó, kereskedelmi rádió játéklistáját állítja össze – írja a Duna TV honlapja.

Címkék: balkán zene jog

Indul A Bank és a Bezár a bazár! a TV2-n

11 órája

6 kérdés – 6 perc – 60 millió forint! - ma este 20:45-től Stohl András műsorvezetésével elstartol A Bank, a TV2 legújabb, hazai fejlesztésű kvíz show-ja.