2010. október 01.

Bulvárt árulnak Párizsban

Még alig ért véget az egyik legelismertebb európai referencialap eladása körüli hercehurca, már egy újabb üzlet borzolja a helyi média-közvéleményt.

Még alig ért véget az egyik legelismertebb európai referencialap eladása körüli hercehurca, már egy újabb üzlet borzolja a helyi média-közvéleményt. Most nem a szeriőz egyik netovábbjára lehet alkudni, hanem egy bulvárlapra. De olyanra, ami azért minőséget kínál.

Az eladó az újságot 1944-ben létrehozó Amaury-család cége – de hogy a Le Parisien vevője ki lesz, azt ma még titok lengi körül. Annyi biztosan tudható, hogy a jelenlegi tulajdonosnak nem sürgős az üzlet, nem kergeti őket a tatár, csupán azt a korábbi döntésüket hajtják így végre, hogy az – amúgy példás profitot produkáló – sportfogadásra koncentrálják figyelmüket.

Kérő több is akad. Egyikük a belga Rossel médiaház, amelynek már van franciaországi érdekeltsége; a Le Voix du Nord napilap. Ezzel kombinálva a Párizs térségére koncentráló újságot akár jelentős megtakarításokat, akár némi pluszteljesítményt is kicsiholhatnak a rendszerből. Hogy inkább az első változat győz majd, arra az utal, hogy egy pénzügyi befektetőt is bevontak a csapatba a belgák – az ilyen cégek pedig sokkal inkább a gyors és tetemes profitra hajtanak, mint a tartalombővítésre.

Az extrahaszonra pedig van esély a lappal, hiszen a Le Parisien ugyanis nem hagyományos bulvárlap, hanem annak egy minőségi(bb) változata. Éppen ezért lehet izgalmas célpont a másik ajánlattevő számára. Ő ugyanis nem más, mint a politika mellett a fegyver- és a médiaiparban egyaránt kiterjedt érdekeltségekkel rendelkező Serge Dassault – nem mellesleg Nicolas Sarkozy elnök kebelbarátja.

Dassault már korábban megszerezte a konzervatív Le Figaro napilapot, de ezzel nem lakott jól, így könnyen elképzelhető, hogy föléígér a Le Parisien 200 millió euró körüli indulóárának. A félmillió példányban fogyó újsággal ugyanis tovább növelheti befolyását, de támogathatja Sarkozy csapatát a két év múlva esedékes elnökválasztáson is. Akár médiabeli megjelenéssel, akár adománnyal. A vásárlással az ő kezébe kerülne ugyanis az ország egyik legjobb lapterjesztő hálózata. Márpedig az ottani piac sajátossága, hogy (megbízható kézbesítőrendszer hiányában) igen magas a kioszknál vásárlók aránya.

 

Teltházzal debütált az első hazai Influencer Festival

6 órája

Tartalomgyártás, platformok közötti átjárás, közösségi média menedzsment, be- és kikövetés, social kampánytervezés, influencer portfólióépítés – ezek voltak a hívószavak az első hazai Influencer Festival előadásain.

Kezdő youtuberek számára hirdet pályázatot a BugTV

13 órája

A BugTV, a Klikkmánia cégcsoport YouTube marketinggel és csatorna menedzsmenttel foglalkozó üzletága „I. BugTV – Youtuber akarok lenni!″ címmel pályázatot hirdet a jövő videós tehetségei számára.