2019. június 27.

Bűnbirodalom szerencsejátékból, prostitúcióból és szeszcsempészetből

Valójában ki volt az ember Al Capone, a rettegett mítosz mögött?

Dr. Tracy Borman, a Historic Royal Palaces vezető kurátora hétköznap esténként a Viasat History csatornán privát betekintést enged a történelem legismertebb alakjainak életébe. Július 1-jén 21:05-től pedig arra világít rá a Magánéletek című dokumentumszériájában, hogy Al Capone-nak, a cipőfényezőből, majd kocsmai kidobóból lett hírhedt gengszternek valójában két oldala volt.

Egy biztos: AL CAPONE imádta a nőket. Nem igazán válogatott, jöhetett mindenhonnan, mindenféle korosztályból. Nagy kanállal falta a prostituáltakat. És miközben szemrebbenés nélkül intézte el riválisait, étellel látta el a hajléktalanokat és tejet szállíttatott a chicagói általános iskolákba. Imádta az operát, a jazz térnyerése pedig neki köszönhető: az afroamerikaiak zenélését a legtöbb klubban nem tűrték meg, de őt, bevándorlóként nem érdekelte a bőrszín, engedte hát, hogy Louis Armstrong játsszon a bárjában. Mindezért a színesbőrűek egyfajta Robin Hoodnak tartották.

Capone már nagyon fiatalon beszállt a szervezett prostitúcióba, és ezzel együtt a nők hajszolásába is. 1917-ben aztán megismerkedett Mary Josephine Cofflinggal. Szemlátomást nem sok közös volt bennünk: Mae nyugodt, kimért nő volt, és két évvel idősebb Capone-nál, akit viszont lobbanékony és erőszakos habitus jellemzett. Capone mindent megtett, hogy elbűvölje Mae-t, és miután egy rivális gengszterrel való összeszólalkozás odáig fajult, hogy Capone egy permanens sebhelyet szerzett az arcán (innen jött későbbi beceneve, a Sebhelyesarcú), a férfi még inkább odatette magát az udvarlásban. Így kompenzált a nárcisztikus keménylegény, púderrel, arcába húzott kalappal.

Chicago-szerte hírességként tekintettek Caponéra, aki még külön pr-ost is tartott személyiségének formálására. Óriási szerencsejátékos és szenvedélyes golfozó volt, aki ellen már nyerni sem mertek. Főhadiszállását a chicagói Lexington Hotel 4-5. emeletén állította fel, amit az igényeinek megfelelően alakítottak át.

Gyors felemelkedésének megvolt az ára is: bandaháborúba keveredett rivális ír gengszterekkel, 1924-ben pedig egy lövöldözés során elveszítette az öccsét, Franket. Mint arra dr. Borman rávilágít, politikai befolyás, véres leszámolások, nagylelkűség, nagyzolás és kicsinyes bosszúk kísérték végig életét. Chicago császára azt akarta, hogy szeressék, és ezért képes volt olyan messzire menni, hogy meggyűlöltette magát közben.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

2 napja

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.