2012. március 02.

Büntetés a TV2-nek a vérengzésekért

Az NMHH többmilliós bírságot osztott ki a csatornának, a Tények és a Mokka bizonyos anyagai miatt.

Az NMHH többmilliós bírságot osztott ki a csatornának, a Tények és a Mokka bizonyos anyagai miatt.

7,5 millió forintra bírságolta meg a TV2-t az NMHH Médiatanácsa, a csatornán bemutatott "vérengző beszámolók" miatt. 5 millió forintot azért osztottak ki, mert a tévé egy gyilkosság áldozatának kiskorú gyerekeit szerepeltette "megalázó módon" a Mokkában. A többi 2,5 milliót pedig azért kapták, mert korhatári besorolást sértő hírműsort mutattak be.

A Mokka anyagával az volt a hatóság gondja, hogy egy édesanya brutális meggyilkolásáról szóló hírt követően az élő stúdióbeszélgetésben az áldozat 9, 13 és 16 éves gyermekei is megszólaltak, eközben viszont a TV2 a híradós és a beszélgetős anyagban is a megölt asszony feltételezett szerelmi viszonyával foglakozott, ráadásul erről a műsorvezető az elhunyt kislányát és fiait kérdezte. Mindkét anyagban többször megemlítették, hogy az áldozat alkoholista volt, amit a gyerekeknek is végig kellett hallgatniuk - szól az indoklás. A hatóság szerint mindezt súlyosbítja, hogy az asszony családtagjai beazonosítható módon – névvel és arcképpel – jelentek meg, és a műsor a család életkörülményeit, magánéletük részleteit is bemutatta.

Korábban az NMHH összesen három hasonló ügyben indított eljárást, de a szankciók egyik esetben sem haladták meg az 500 ezer forintot. A Médiatanács egyébként a legtöbb bírságot a kereskedelmi tévékre a rossz korhatári besorolás, vagyis a szexualitás, erőszak, trágárság túlzott megjelenítése miatt szabja ki, ez viszont inkább a valóságshow-kra jellemző. "Jóval ritkább, de még súlyosabb megítélés alá esik, amikor a televíziók hírműsoraikban olyan megalázó és brutális összeállításokat hoznak le, amelyek az emberi méltóságot sértik" - indokolták a milliós tételt.