2010. szeptember 10.

Bünti a Vodafone-nak

Hatvanmilliós büntetést szabott ki a Vodafone-ra a versenyhivatal, mert nem volt korrekt egyik ajánlatának tájékoztatója.

Hatvanmilliós büntetést szabott ki a Vodafone-ra a versenyhivatal, mert nem volt korrekt egyik ajánlatának tájékoztatója.

Az Internet Basic-ről adott tájékoztatással a társaság „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott” – áll a GVH közleményében. A tavaly májustól három hónapon át futó kampányban a szolgáltatást 2 év hűségnyilatkozattal vásárló fogyasztók számára a Vodafone a 4000 forintos havidíj felét elengedte - 2009. július 31-ig. csakhogy a szolgáltatásért ezt követően már teljes árat kellet fizetniük az ügyfeleknek. Az akcióban úgynevezett fogyó kedvezmény érvényesült, vagyis a potenciálisan elérhető kedvezmény az akciós időszak előrehaladtával csökkent.

A fogyasztók a GVH által vizsgált tájékoztatási eszközökön - így televíziós szpotokban, on-line bannereken, eladáshelyeken elérhető szórólapokon és plakátokon, citylight plakátokon, illetve a Vodafone által előfizetőinek megküldött One című magazinjában – kiemelt módon kaptak információt az újonnan megjelenő internetes csomag áráról. E tájékoztatások azonban nem nyújtottak valós képet a reklámozott mobilinternet-szolgáltatás hirdetett kedvező díjáról és igénybevételének feltételeiről – állapította meg a kartellhatóság, kifogásolva, hogy nem volt könnyen észrevehető: a kedvezményes a reklámozott ár.