2020. december 03.

Burkolt reklám miatt szabott ki bírságot a Médiatanács az RTL Klubra

Az RTL Klub Életmódkalauz című műsorának egy vizsgált júniusi adásában a szolgáltató a támogatói üzenetben egy szemhéjspray kapcsán olyan részletes információkat tett közzé, amely burkolt reklámnak minősült.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi ülésén hozott döntése szerint az RTL Klub Életmódkalauz című műsorának egy vizsgált júniusi adásában a szolgáltató a támogatói üzenetben egy szemhéjspray kapcsán olyan részletes információkat tett közzé, amely burkolt reklámnak minősült, ugyanis megtévesztő módon nem jelezte a nézőknek, hogy a népszerűsítés kereskedelmi célt szolgált.

Ezen felül a szemhéjspray, valamint a műsort támogató másik – gyurmagyártó – cég termékének tüzetes bemutatása vásárlásra sarkallhatta a nézőket, amely ugyancsak jogszabályellenes.

A csatorna szolgáltatójára ezért összesen 1,55 millió forintos bírságot szabott ki a grémium. A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.