2018. november 19.

C:C: Orbán Viktor diktatórikus módszereit mutatta be egy amerikai műsor

Magyar idő szerint hétfő hajnalban ment le az amerikai HBO-n a Last Week Tonight with John Oliver idei utolsó adása, ami a világszerte egyre népszerűbb tekintélyelvű vezetőkkel foglalkozott - írják.

A Last Week Tonightban már korábban is előkerült a magyarországi helyzet, legutóbb áprilisban, a választások előtt. Akkor John Oliver bemutatta Orbán Viktort és rendszerét, majd megjegyezte a miniszterelnökről, hogy olyan, mint egy ZS-filmes gazember - teszik hozzá.

A mostani adás 18 perces szegmenségben Oliver három közös vonáson keresztül mutatja be a tekintélyelvű politikusokat, egyúttal keresi a választ a népszerűségükre. Először arról beszél, hogy ezeknek a vezetőknek folyamatosan bizonyítani kell az erejüket. Másodszor következik az ellenfelek démonizálása, ahol a magyar miniszterelnök és csapata olyan profi munkát végzett, hogy Oliver őt említi először, mint aki ellenséget csinált a menekültekből. Ezt követően tér rá arra, hogy a tekintélyelvű vezetők lebontják a meglévő rendszereket, amelyek esetleg gátját szabnák a tevékenységüknek. Itt megemlíti a megváltozott magyarországi alkotmányt, de részletesen beszél a lengyel bíróságok helyzetéről is.

A videó megtkeinthető: itt.