2010. december 01.

Célkeresztben a Google

Brüsszeli vizsgálat indul a Google ügyében – vagy ellen. Azt kívánják tisztázni, visszaél-e piaci erőfölényével a keresőcég.

Brüsszeli vizsgálat indul a Google ügyében – vagy ellen. Azt kívánják tisztázni, visszaél-e piaci erőfölényével a keresőcég, amikor a találatokat rangsorolja. Háromnegyed évvel ezelőtt már tett panaszt a Google ellen egy brit és egy francia portál. A comScore adatai szerint az európai online keresőpiac 80 százalékát uralja a társaság; az Egyesült Államokban „csak” 66 százalék ez a mutató.

Az év elején a kifogás az volt, hogy az amerikai kereső-óriás előnytelen helyzetbe hozott találati tabelláján két honlapot. Az első közlések szerint valami hasonlót vizsgálhat most az Európai Unió versenyjogi felügyelője is, aki kedden jelentette be, hogy eljárást indít a témában.

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy trösztellenes vizsgálatot indít annak az állításnak a tisztázására, hogy a Google Inc. helytelenül használta ki az online keresők piacán meglévő domináns helyzetét – áll a közleményben. Eszerint az eljárás indoka az volt, hogy több internetes szolgáltatás nyújtója is panaszt tett: hátrányos helyzetben vannak az oldalon a Google saját kínálatával szemben.

Mégpedig úgy, hogy – állítólag – hátrébb sorolta a nem fizetős ügyfeleket azokhoz képest, akik finanszírozták saját specáilis kínálatuk megjelenését a keresőrendszerben. A Google bejelentette: együttműködik a vizsgálatot végzőkkel. Azért megjegyzik: mindig helyesen jártak el, ennek ellenére mindig akad helye vizsgálódásnak.

Az ügy jelentőségét jól mutatja, hogy mekkora szerepe van a tengerentúli cégóriásnak a világ keresőpiacán. A comScore adatai szerint az európai online keresőpiac 80 százalékát uralja a társaság; az Egyesült Államokban „csak” 66 százalék ez a mutató.

Noha az efféle vizsgálatok hónapokat, de akár éveket is igénybe vehetnek, ha veszít, a társaság újabb fronton kerülhet kínos helyzetbe. Korábban ugyan az USA és több európai állam hatóságai is vizsgálták működését, de egy ilyen vereség kellemetlen lehet a két korábbi gubanc után. Ezek egyike a Street View körül kialakult vita, a másik pedig a Google TV bevezetése; előbbi esetben sokan tiltakoztak az ellen, hogy beleegyezésük nélkül, akaratuk ellenére szerepelnek egy globális panoráma-rendszerben, míg az utóbbi esetben a nagy amerikai tévétársaságok mutattak fügét. (Az európai adók sem különösebben lelkesek az újíítástól.)  Mint mondták, egyezség híján nem adják át tartalmaikat egy olyan platformnak, amely veszélyes versenytársuk lehet.