2014. szeptember 23.

Cikkíró pályázatot hirdetnek egyetemistáknak

A kiíró a Magyar Helsinki Bizottság, a téma a külföldiek integrációja a magyar társadalomba.

A kiíró a Magyar Helsinki Bizottság, a téma a külföldiek integrációja a magyar társadalomba.

A Magyar Helsinki Bizottság cikkíró versenyt hirdet egyetemisták számára. Mindenki pályázhat, aki valamely felsőoktatási intézmény diákja 2014. december 31-ig. Olyan meg nem jelent írással, riporttal, interjúval lehet pályázni, amely a külföldiek magyar társadalomba való integrációjának lehetőségeit mutatja be. A kiírók a közlés szerint egyéni, mégis jellemző történeteket várnak.

Hogy miért a témaválasztás? A kiírás szerint: "Az országunkban élőknek 1,4 százaléka nem magyar állampolgár. Ez az arány az egyik legkisebb az Európai Unióban. Viszont a lakosságnak a 3,8 százaléka így sem a mai Magyarország területén született. Sokan vannak köztük, akiket a köznyelv 'bevándorlónak' nevez: egykori határon túli magyar, uniós állampolgárként hozzánk érkező, illetve az Unión kívüli Európából és más kontinensről ide költöző, boldogulását Magyarországon kereső külföldi. Amíg a csíki villanyszerelő meg a kolozsvári rajztanár az első csoporthoz tartozik, addig az ide nősülő római informatikus és a valamelyik világcégnek dolgozó krakkói könyvelő a másodikhoz, a törökországi kurd giroszos meg a minszki balerina pedig a harmadikhoz. Helyzetük különféle, a magyar társadalomba eltérően ágyazódnak be: van, aki már ideérkezte előtt tökéletesen tisztában volt a magyar nyelvvel és kultúrával; de van olyan is, akinek még az is furcsa, hogy itt jobboldali közlekedés van."

E három csoport integrációs útjáról, nehézségeiről és lehetőségeiről kell szólnia a cikkeknek:

I. "Ábel az országban" – egykori határon túli magyar

II. "Édentől keletre" – külföldi uniós állampolgár

III. "A kék messzeség ködében" – Unión kívüli külföldi

A zsűri mindhárom tematikus kategóriában oszt díjat, 50–50 ezer Ft értékben.

A pályázók akár mindhárom kategóriában benyújthatnak pályaművet, de kategóriánként csak egyet-egyet. Az írás terjedelme nem haladhatja meg a 25 ezer leütést.

A zsűri tagjai Dudás Gergely (az Index főszerkesztője), Feischmidt Margit (Pécsi Tudományegyetem docense), Ónody-Molnár Dóra (a Népszabadság munkatársa), Réti Pál (a HVG egykori főszerkesztője) és Zádori Zsolt (Magyar Helsinki Bizottság).

A pályaműveket 2014. december 7-ig várják a press@helsinki.hu címre a Magyar Helsinki Bizottsághoz. Az eredményhirdetés és a díjkiosztó 2015. január 15-én lesz.