2017. november 20.

Comment:com: Az RTL lopással vádolja a TV2-t

Az RTL azt állítja, hogy a TV2 ellopta A Fal című új vetélkedőjük ötletét és know-how-ját, és A Piramis címen saját verziót forgat belőle Stohl András műsorvezetésével.

Az oldal Kolosi Péterre, az RTL Klub vezérigazgató-helyettesére hivatkozik, majd hozzáteszik: a Fal nem az RTL saját fejlesztése, hanem az NBC-é, LeBron James NBA sztár cégének ötletéből készítették.

A cikk hosszasan bemutatja a műsort, majd megjegyzik, az RTL és a TV2 is szerette volna megvenni a formátumot az Endemoltól, ám a versenytárgyalás után az RTL futott be, ők kezdték el előkészíteni a műsort, de megtudták, hogy a TV2 lemásolta a műsort, és már forgatja is, ráadásul ugyanabban a stúdióban, amiben az RTL is fog forgatni majd jövőre. Az oldal informátora szerint a TV2 verziója alig különbözik csak A Faltól, de mégis "olyan gagyi, mint az adihas vagy recebok cipő volt." A hírek szerint az előkészítésre sem volt ideje a TV2-nek, ezért más műsorokra jelentkező párosokból választották ki a játékosokat, akikkel állítólag 4-5 milliós kötbérrel fenyegető szerződést írattak alá a felvétel előtt.

A TV2 az alábbi közleményt jutatta el a szerkesztőséghez:

"Az RTL Klub november 18-i közleményével kapcsolatban a TV2 reakciója a következő:

Örülünk, hogy az RTL már valódi versenytársként tekint a TV2-re, ami egyértelmű beismerése az egyre élesedő nézettségi versenynek, amelyben fej-fej mellett halad a két cégcsoport. Az pedig, hogy híresztelésekre alapozva, egyik napról a másikra megváltoztatja a műsorstruktúráját és rohamtempóban teszi képernyőre egy 2018-as tavaszi formátum egyetlen epizódját, szintén ennek a bizonyítéka. A Fal azonban messze nem olyan egyedülálló formátum, ahogy erre indulásakor az amerikai sajtó is rámutatott, ugyanis legmeghatározóbb eleme vélemények szerint csak egy high-tech változata az évtizedek óta látható The Price is Right című műsor PLINKO játékának.

Csak emlékeztetőül, az RTL Klub az elmúlt években számos olyan műsort tűzött képernyőre, amelyek nagy hasonlóságot mutattak ismert nemzetközi formátumokkal, ilyen volt például a ValóVilág, a Csillag Születik, a Szombat Esti Láz vagy éppen a most futó Konyhafőnök is.

A TV2 nem piaci pletykákra alapozza programstruktúráját, a tervezett műsorainkról időben tájékoztatjuk majd a nézőket."

Az igazsághoz ugyanakkor hozzá tartozik, hogy a TV2-s közleményben szereplő RTL-s műsorok többségét az IKO Holding műsorgyártó fejlesztette le, amely gyártó korábban valóban a piacvezető tévétársaság beszállítója volt, viszont 2016 óta már a TV2 kizárólagos beszállítója.

Népszerű formátum

A TV2 meglepő lépése miatt az RTL Klub ugyanakkor előre hozta a Fal premierjét, pontosabban a premier előtti premierjét. A 24.hu értesülései szerint a vasárnapi nyitó adás felvételével nem várták ki a magyarországi stúdió felépítését, a stáb Olaszországba utazott, ott rögzítette a Sebestyén Balázs vezette produkciót. A műsorvezető meg is jegyezte a végén: „Vigyázzanak, hamisítanak minket!” Igaz, arra nem tért ki, pontosan mire utal ez a megjegyzés.

A Nielsen Közönségmérés adatai szerint a Fal valóban nézőmágnes, nemhiába startolt rá a formátumra az RTL és a TV2, amikor versenyeztek a jog megvásárlásáért. Annak ellenére, hogy nem is november 19-re volt tervezve az indítása – tehát nem is előzte meg olyan nagyszabású bevezető kampány, mint más műsorokat –, vasárnap az első adás a 18-49-es kereskedelmi célcsoportban 468 ezer nézőt vonzott, a célcsoport 28 százalékát. Jobb eredményt hozott, mint az idei X-faktor első adása, amire szeptember 2-án 1,19 millióan voltak kíváncsiak (az adat a teljes népességben mért szám). A Falat vasárnap 1,293 millióan követték, miközben a rivális főadóján egy blockbuster, a Mentőexpedíció című amerikai film ment.