Aki csak a tévékből, a bulvárlapokból és a főbb hírportálokon tájékozódik a hazai celebek viselt dolgairól, feltehetően nem is hallott arról, hogy vannak olyan sztárok, akik a maguk közegében ismertebbek és kedveltebbek, mint Berki Krisztián vagy Liptai Claudia a tévében. A netes celebek egyelőre a párhuzamos valóságban léteznek, keveseknek sikerült az áttörés.

Alig-alig foglalkozik a mainstream média a közösségi felületek meghatározó influencereivel pedig a maguk online felületein óriási rajongótáborral rendelkeznek – áll az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. legújabb kutatásában. (Az elemzés a 2017. január 1-je és október 15-e közötti megjelenéseket vizsgálta.)

A vloggerek, bloggerek, a közösségi média sztárjai csak akkor tudják lebontani az őket körülvevő falakat, ha célzottan a mainstream médiának címezik az üzeneteiket. Az Observer felmérése szerint Tibi atyának kétségtelenül sikerült az áttörés: egyre gyakrabban szerepel a mainstream médiában is. A blogger a vizsgált időszakban összesen 252 alkalommal tűnt fel a magyar nyelvű források híranyagaiban. A „fiktív, humbákföldi lecsúszott pap” a fesztiválpiacra való belépésével, a Bayer Zsolthoz írt levelével, a Facebook-oldalának megrendezett eltűnésével és a bulinegyedvitában való állásfoglalásával vonta magára a figyelmet. Érdekes, hogy míg Tibi atya tevékenységéről a hvg.hu 21, a 24.hu 12, a 444.hu és az Index 9-9 esetben számolt be, az influencerekkel rendszeresen és visszatérően foglalkozó Origo csak egyszer.

A YouTube-sztárként befutó, egy ideje azonban már a legszámottevőbb csatornákon rendszeresen feltűnő Karácson Tamás, azaz Fluor Tomi idén 457 alkalommal volt azonosítható a tartalmakban (tavaly 675 esetben), ebből 58-szor hivatkoztak a rapper-énekesre eredeti nevén. Kifejezetten sikeres volt alkotói tevékenységének rebrandingje is: az előző évben 2475, idén 1773 megjelenést ért el az általa létrehozott formációnak, a Wellhellónak köszönhetően. A Magyar Nemzetben is publikáló Puzsér Róbertnek viszont több megjelenést eredményezett saját neve (856), mint Szélsőközép néven futó projektje (19).

Megfigyelhető, hogy a közösségiből a mainstream médiába való betörés az egykori „YouTube-zenekarok” esetében volt a legsikeresebb: a Halott Pénz (2108 megjelenés) és a Punnany Massif (1538) is hangsúlyos szereplője lett mára a mainstream felületeknek.

Az Observer kutatásából kiderül tehát: nem elég, ha valaki felkapott a közösségi médiában, kell valamilyen hozzáadott érték (minőségi videóklipek, fesztiválokon való részvétel, ügyes menedzser vagy üzleti érzék) is ahhoz, hogy az illető influencerből, vloggerből, bloggerből a mainstream médiában is menő sztár, celeb lehessen.

Ráadásul a mainstreamből még mindig könnyebb átlépni a másik világba. Több olyan celeb akad, aki a kereskedelmi tévék, a bulvár révén robbant be a köztudatba, majd rendkívül tudatosan építette fel az online jelenlétét. Az ő facebookos, youtube-os, instagramos tevékenységüket ma már százezrek követik. De nemcsak az átlagemberek, hanem a médiamunkások is: posztjaikat, bejegyzéseiket rendszeresen idézi a mainstream média. Ide sorolhatjuk Majkát 3325, Vajna Tímeát 1529 és Kasza Tibit 1198 megjelenéssel. Akadnak olyan sztárok is – talán a Mónika-show egykori házigazdáját, Erdélyi Mónikát érdemes megemlíteni –, akik a közösségi médiában élik másodvirágzásukat, elérve ezáltal, hogy a mainstream média ismét foglalkozzon velük.

Az elemzés elsőként a Médiapiac 2017/11-12. számában jelent meg. A szaklap ezen a linken előfizethető.