2010. november 04.

Csődben az Enquirer

Csődvédelembe menekült a tengerentúli tabloid-prototípusnak tartott National Enquirer kiadója.

Csődvédelembe menekült a tengerentúli tabloid-prototípusnak tartott National Enquirer kiadója.

Az egyik, azonos piacon dolgozó versenytársnál dolgozó menedzser értékelése szerint a lépés nem váratlan, hiszen a munkásokat, alkalmazottakat megszólító, jellemzően szupermarketekben terjesztett lapot igen súlyosan érintette a két éve kitört gazdasági válság; a célközönség ugyanis az elsők között a nyomtatott napisajtóról mondott le, amikor vissza kellett fognia költését. Most körülbelül egymillió példányban kel el a lap – ez hatoda az egykori csúcsnak.

A kiadót korábban két befektetési alap vásárolta meg, amelyek 11 éve 850 millió dollárt fizettek érte, valamint további 350 millióért megszerezték az egészséges életmód médiabeli megjelenésével foglalkozó (a Shape-et és a Men's Fitness-t jegyző) kiadót. A tulajdonosok fél évtizede kéttucatnyi brit bulvárszakemberrel erősítettek be, de így sem sikerült megállítani a példányszám-lemorzsolódást.

A lap legfőbb eredménye az idén az volt, hogy a hitelezőkkel kötött megállapodás révén sikerült 600 millió dollár környékére tornészni a korábban egymilliárd felett járó adósságot.