2012. június 18.

Csődvédelmet kér a NeoFM (FRISSÍTETT!)

Csődvédelmet kért a bíróságtól a NeoFM rádiót üzemeltető FM1 Kommunikációs Zrt. Az NMHH nem fogadja el váltóként a felajánlott értékpapírokat.

Csődvédelmet kért a bíróságtól a NeoFM rádiót üzemeltető FM1 Kommunikációs Zrt. A csődvédelem ideje alatt a tulajdonosok megkísérlik a társaság többszáz millió forintra duzzadt tartozását rendezni. Az NMHH viszont közölte: a felajánlott értékpapírokat nem fogadja el váltóként.

Ennek első lépéseként múlt pénteken egy 483,9 millió forint névértékű értékpapírt ajánlottak fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) számára, az elmaradt műsorszolgáltatási díjak fedezetéül.

A Médiatanács múlt pénteken sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, miszerint „nem méltányolható az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió tulajdonosainak azon javaslata, miszerint tetemes - azaz több mint 750 milliós - kötelezettségük kétharmad részéről, 540 millió forint rendezésének időpontjáról és módjáról jelenleg nem kívánnának megállapodni.”

Földes Ádám, a rádió vezérigazgatója ezzel kapcsolatban közölte: a NeoFM az irányítása alatt kisebb-nagyobb késésekkel ugyan, de egészen 2011 végéig rendben megfizette a műsorszolgáltatási szerződésben rögzített frekvenciadíjat. Az idei évben azonban a rádiós reklámpiac tartós visszaesése és az állami hirdetők elmaradása miatt a érdemben nem csökkentett frekvenciadíj kigazdálkodása már komoly nehézségeket okozott a vállalatnak. A rádiót üzemeltető FM1 Zrt. soha nem vitatta a tartozás tényét, annak mértékét azonban igen. Számításaik szerint ugyanis a hatóság által nyilvánosságra hozott 750 millió forinttal szemben frekvenciadíj tartozásuk mindösszesen 587 millió forint, amelynek rendezésére több javaslatot tettek az év eleje óta. Ezeket azonban a Médiatanács rendre lesöpörte az asztalról, a legutolsót 2012. június 6-án.

Ezzel párhuzamosan "az állami hatóság sajtóközleményeinek eredményeként"  az FM1 Zrt. tulajdonosainak a tartozás finanszírozásával kapcsolatos tárgyalásai jelentősen megnehezültek - mondta Földes Ádám, aki úgy becsülte, hogy az NMHH kommunikációja miatt nagyságrendileg közel félmilliárd forint külső forrás megszerzése vált kétségessé az elmúlt hetekben, új szakmai befektető bevonására irányuló tárgyalások pedig megrekedtek. A vezérigazgató közölte: ebben a helyzetben nem maradt más választásuk, mint hogy egy külső, független szervezettől, a bíróságtól kérjenek védelmet.

A csődvédelem keretében a cégnek olyan egyezségi javaslatot kell kidolgoznia, amit amennyiben a hitelezők is elfogadnak, a vállalkozás visszaállhat a korábbi, működő állapotába és folytathatja tevékenységét. Horváth László, az FM1 Zrt. többségi tulajdonosának, az FM1 Friends Kft. ügyvezetője bejelentette: a kidolgozás alatt álló egyezségi ajánlatuk értelmében az FM1 Zrt. rendelkezik egy 483,9 millió forint értékű, kezességgel biztosított váltóval, amelyet a társaság kész a tartozás fejében átadni az NMHH-nak. A tartozásaik fennmaradó részére pedig a független bíróság által kijelölt szakértő vagyonfelügyelő segítségével keresnek megoldást.

Földes Ádám bejelentette: a csődvédelem időszaka alatt a NeoFM változatlan módon működik tovább, a médiában megjelent híresztelésekkel ellentétben nem szűnnek meg műsorok. A rádió közel 50 munkatársa ugyanakkor töretlenül bízik abban, hogy a tulajdonosok egyezségi indítványát a hitelezők is elfogadják, hiszen ők sem lehetnek érdekeltek abban, hogy a naponta átlagosan közel 1,6 millió hallgatót szórakoztató rádióadó egyik napról a másikra elhallgasson, a hitelezők pedig tetemes elmaradt bevételtől essenek el.

UPDATE: Az NMHH reakciója

A Médiatanács a NeoFM mai bejelentése után közölte, hogy ma éjfélig még lehetősége van a rádiónak, hogy rendezzék tartozásukat. "A Médiatanács bízik abban, hogy a NeoFM-et működtető cég tulajdonosainak mai nyilatkozata nem azt jelenti, hogy a tulajdonosok saját korábbi ígéreteikhez sem kívánják tartani magukat, és ezekkel szembehelyezkedve már egyetlen forint tartozást sem kívánnak törleszteni. A NeoFM tulajdonosai által felajánlott váltó elfogadásának jogi és gyakorlati akadálya is van, ezért a hatóság számára az nem más, mint egy darab papír, hiszen azt a Médiatanács hatósági jogkörében eljárva a hatályos jogszabályok alapján nem tudja elfogadni. Az ígérvény elfogadása praktikus akadályokba is ütközik, hiszen ez olyan lenne, mintha valaki a gázszámláját egy darab cetlivel szeretné kiegyenlíteni, amire azt írja, hogy váltó".

A hatóság szerint, ha az üzleti vállalkozás vezetői által felkínált papír mögött valódi fedezet van, akkor a tulajdonosoknak lehetőségük van annak beváltására, azaz a Médiatanácsnak felajánlott papírdarabot maguk tudják készpénzzé tenni. Ez esetben ma éjfélig bőven van lehetőségük a korábban vállalt 200 milliós tartozás teljes rendezésére.

Az NMHH szerint a NeoFM legújabb beadványa azonban egyre valószínűbbé teszi, hogy az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió vezetése nem akar élni a Médiatanács által felajánlott mentőcsomaggal, és be kívánja zárni a rádiót. Erre utal a tulajdonosok csődről szóló mai bejelentése is - állítja Szalai Annamária hivatala -, mert az azt valószínűsíti, hogy nem tudnak és nem is akarnak fizetni hitelezőiknek.

A hatóság megismételte, hogy a Médiatanács az elmúlt egy évben számos alkalommal adott lehetőséget arra, hogy a NeoFM tulajdonosai könnyített fizetési feltételekkel rendezzék tartozásaikat, sőt egy alkalommal a rádió díjcsökkentést is kapott. Legutóbb a Médiatanács mentőcsomagot dolgozott ki a rádió megmaradásáért, amelyben "egyedülállóan hosszú" lejáratú törlesztést és egy 40 millió forintos mentőövet is felajánlott.

Címkék: neofm nmhh csőd