2016. június 14.

Csökken a hagyományos médiára fordított idő

A mobilos netezés terjedése elsősorban a desktop internetezésre szánt időt csökkenti, de az egyéb médiumokra is hatással van.

A Zenith 2016-os Médiafogyasztási Előrejelzése szerint a mobileszközön történő internetezésre fordított idő idén közel 28 százalékkal növekszik, és a teljes médiafogyasztást is 1,4 százalékkal bővíti majd. Az összes többi médiatípusra szánt idő viszont 3,4 százalékkal csökken majd. A mobil előretörésével a legnagyobb (15,8%-os) hanyatlással a desktop internetezésnek kell szembenéznie, így összességében napi 86 percnyi mobil- és 36 percnyi desktop netezés lesz az egyenleg a MediaPost cikke szerint.

A sajtó esetében a magazinoknál 6,7 százalékos, a napilapoknál 5,6 százalékos csökkenéssel számolnak, melyet részben ellensúlyozhat a digitális kiadások fogyasztására szánt idő. A televíziótól 1,5 százaléknyi, a rádiótól 2,4 százaléknyi időt vehetnek el a mobilmegoldások. A televízió viszont még ezzel együtt is a legtöbbet fogyasztott médium marad: 2015-ben a médiafogyasztásra szánt idő 41 százalékát tette ki, ami 2018-ra 38 százalékra csökkenhet, de az internetet még addigra is csak 31 százalékra várja a Zenith.

(Forrás: MediaPost/Warc)