2014. január 27.

Csökkent a Spiegel, a Stern és a Focus eladása

Az áruspéldányok és az előfizetések száma is komoly csökkenést mutat. A Spiegel új főszerkesztő-helyettest kap.

Az áruspéldányok és az előfizetések száma is komoly csökkenést mutat. A Spiegel új főszerkesztő-helyettest kap.

A német reklámhordozók elterjedtségének megállapítását végző információtársaság (IVW) vizsgálata szerint a tavalyi utolsó negyedévben jelentősen visszaesett a Spiegel, a Stern és a Focus eladása: legfőképpen a nyomtatott sajtónál figyelhető meg a csökkenés. Ez a megállapítás különösen igaz a Hubert Burda Media által kiadott Focus magazinra. A csökkenés elsősorban a kiskereskedelmi forgalomban következett be. Ennek mértéke a negyedik negyedévben már közel 30 százalék volt, emellett pedig 11,36 százalékkal csökkent az előfizetések száma is. A Spiegel is jelentős veszteséggel zárt a kiskereskedelem és az előfizetések terén, habár összesített eredménye jobb, mint a Focus magazin esetében. A Gruner + Jahr magazinja, a Stern első ránézésre jobb eredményeket hozott, hiszen itt alig két százalékkal csökkent az eladás, de az adatok részletesebb vizsgálata azt mutatja, hogy az előfizetéseknél 9,72 százalékos, míg a kiskereskedelmi értékesítésnél 11,63 százalékos visszaesést találunk, ezt azonban egyéb értékesítési módok (pl. a fedélzeti példányok) kiterjesztésével tudták korrigálni.

Új főszerkesztő-helyettes a Spiegelnél

Április elsejétől új főszerkesztő-helyettes lesz a Spiegelnél: Martin Doerryt a külföldi ügyekkel foglalkozó Clemens Höges (a képen) váltja. Doerry továbbra is megmarad a hírújság publicistájaként, a másik helyettes pedig változatlanul Klaus Brinkbäumer lesz. Wolfgang Büchner, aki 2013 szeptembere óta tölti be a Spiegel főszerkesztői posztját, sajtóközleményben elmondta, hogy Höges kiváló újságíró, aki Brinkbäumerrel együtt fogja alakítani az újság publicisztikai jövőjét. „Martin Doerry analitikus erősségei és nyelvi precizitása a Spiegel arculatát is meghatározta. Főszerkesztő-helyettesként az elmúlt tizenhat évben jelentős mértékben hozzájárult a magazinunk sikeréhez” – tette hozzá Büchner.

Höges politikatudományt és újságírást tanult, és 1990-ben került a Spiegelhez. Először Lipcsében volt tudósító, aztán átkerült a Németország rovat szerkesztői csapatában, ahol 1994-ben lett vezetőhelyettes. 1997-től Washingtonból tudósított, később pedig riporterként dolgozott. 1998-ban lett a Németország rovat vezetője, majd 2008-ban átkerült a külföld rovathoz, amelynek a vezetését 2012 óta látta el.

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.

Halottak hete a Hajnaliban

20 órája

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november első hetében mindenszentek ünnepére és a halottak napjára emlékezik. A zenei összeállításban az ünnephez illő dallamok szólalnak meg erdélyi vonósbandák előadásában.