2010. június 15.

Csomagvita, hajmeresztés, fénysebesség

A parlament hétfő este már le is tudta a médiacsomag általános vitáját. Mintha a kormányoldal és az ellenzék nem is ugyanarról az anyagról beszélne.

A parlament hétfő este már le is tudta az öt elemből álló médiacsomag általános vitáját. A felszólalások alapján mintha nem is ugyanarról az anyagról beszélne kormánypárt és ellenzék. Közben kissé bezavart a vuvuzela.

Az egyik beterjesztő, a fideszes Cser-Palkovics András szerint az olcsóság és az átláthatóság a felvázolt új rendszer fő előnye, miközben a Duna Televízió, a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Magyar Távirati Iroda is önálló nonprofit zrt.-ként működne tovább. Mandur László szocialista vezérszónok ezzel szemben azt kifogásolta, hogy a benyújtók „felszalámiznák” a médiatörvényt, valamint kerülik az anyag széleskörű szakmai-társadalmi vitáját. Eközben a központosítás felé mozdítják el a hazai tömegtájékoztatási rendszert – szerinte a politikai dominancia érvényesítésének szándékával. Merthogy – érvelt – az összevonás nem hoz elégséges megtakarítást, viszont azonnal lecserélhetővé teszi a közmédiumok vezetését, amelyek vagyonát egy központi bugyorba lehet csoportosítani.

A kereszténydemokraták vezérszónoka (az MTV műsoraiból ismert Pálffy István) szerint jó lesz újságírónak lenni az új médiakörnyezetben, ahol az információs közérdek az egyén jogai elé helyeztetik, visszaállítják a szólásszabadságot, becsüli a sokszínűséget. A jobbikos Pősze Lajos ezzel szemben arról beszélt az esti órán: kézi vezérléshez vezethetne a törvénytervezet elfogadása, hiszen az új intézmények mindegyikében érvényesíthetné akaratát a Fidesz és a KDNP. Szerinte felelőtlenség, hogy – mint az az előterjesztésben szerepel - kilenc évre választanák az új rendszer testületeinek tagjait. Karácsony Gergely (Lehet Más a Politika) is elfogadhatatlannak nevezte a médiacsomagot, és jelezte: pártja több módosító indítványt ad majd be ahhoz. Jelezte: úgy állítanának fel szabályokat, hogy közben nem határozzák meg, mi is az a közszolgálatiság, egy intézmény kebelén belülre emelnék a kormányzati frekvenciapolitika megvalósítását és a törvényhozásnak alárendelt médiahatóságot. Egyben hajmeresztőnek nevezte a gyorsaságot, amivel a parlament plenáris ülése elé került a pénteken benyújtott anyag.

Az általános vita mókás színfoltja volt viszont Tóbiás József (MSZP) felvetése; arra kérte a képviselő az elnöklő Jakab Istvánt, hogy ha már több kormánypárti képviselő a laptopján nézi a vébémeccset, inkább saját hatáskörben tájékoztassa a honatyákat az olasz-paraguayi összecsapás aktuális állásáról. (A helyszínről származó értesülés szerint ellenzéki tagok is élőben követték a viadalt.) Jakab erre több komolyságot kért a képviselőtől.

Címkék: jog

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

2 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.