2010. május 07.

Digitális: a Ködös Piac

Szófukarságban is diplomatikus a két hazai országos kereskedelmi televízió, ha az analóg sugárzás leállása van terítéken.

Szófukarságban is diplomatikus a két hazai országos kereskedelmi televízió, ha az analóg sugárzás leállása van terítéken – derült ki a portálunk megkeresésére adott válaszaikból. Ami biztos: adnak analóg, amíg lehet.

“Azzal számolunk, hogy 2011-ben kikapcsolunk, amennyiben ennek a műszaki feltételei is adottak lesznek” – közölte az RTL Klub, annak kifejtését már mellőzve, pontosan mit értenek műszaki feltételek alatt. Hogy mikor lesz utoljára fogható adásuk analóg antennával, az viszont egyértelmű: az általuk tervezett leállási időpont nem tér el a törvény által lehetővé tett végső pillanattól. (Ez a 2011-es esztendő utolsó másodperce.) A nagy versenytárs – és jó egy évtizede a dobogó második helyét birtokló - TV2 tájékoztatása szerint a cég „a törvény szerinti lekapcsolással számol, nehéz is lenne mással”. Ők valamivel bőbeszédűbbek, ha az a kérdés, tervezik-e, hogy más joghatóság alá lépnek. Az RTL Klub egyértelmű „nemjével” szemben ők megjegyzik: a kérdés a simulcast idején azért nem aktuális, mert amíg érvényes az analóg licenszük, nem is tartozhatnak más joghatóság alá, „utána pedig az akkor hatályos médiaszabályozástól függ majd a döntésünk”. „A TV2 törekszik rá, hogy magyar joghatóság alatt maradjon, de erről nehéz most nyilatkozni, hiszen nem tudjuk pontosan, milyen lesz egy-két éven belül a szabályozói környezet” – közölte portálunk érdeklődésére a kereskedelmi csatorna.