2011. április 04.

Digitális média: több idő, mint pénz megy rá

A digitális médiában elköltött reklámpénz még messze nincs arányban a fogyasztására fordított idővel-derül ki az eMarketer 2010-es amerikai adataiból.

A digitális médiában elköltött reklámpénz még messze nincs arányban a digitális média fogyasztására fordított idővel derül ki az eMarketer tavalyi amerikai adataiból.

Egyedül a televízió az, ahol a nézettségre fordított idő aránya a teljes fogyasztásban gyakorlatilag megegyezik a televíziós reklámokra elköltött pénzzel a reklámtortában. Konkrétan: az amerikai felnőtt lakosság médiafogyasztásában a televízió részesedése az eltöltött időt tekintve 42,9 százalék volt 2010-ben, ugyanakkor a reklámtortából a televízió 42,7 százalékos részt hasított ki magának - derül ki az eMarketer adatokból.

Az egyik "vesztesnek" ennek alapján az internet látszik: 25,2 százaléknyi idő jutott rá 2010-ben, miközben az amerikai reklámköltésben a net 18,7 százaléknál tartott tavaly. Hasonlóan nem tudják eléggé reklámpénzre váltani a fogyasztási időt a rádiók és a mobileszközök.

A napilapoknál viszont fordított a helyzet: a lakosság 4,9 százalékot töltött médiafogyasztási idejéből újságokkal, miközben ezek a reklámbüdzsékből 16,5 százalékot kaparintottak meg. A színes magazinoknál is hasonló volt 2010-ben a helyzet: 3,3 százalék az idő, viszont 10,6 százalék a reklámköltés aránya.

Az amerikai médiapiacon egy órára tavaly a napilapoknál 0,53 dollár reklámköltés jutott, a magazinok esetében 0,51 dollár, míg a televízió esetében 0,16 volt ez az összeg - utóbbi az átlagnak felel meg. Átlag alatt volt az internet (0,12 dollár), a rádió (0,11) és végül a mobil eszközökön keresztül érkező reklám, ami mindössze 0,01 dollárt ért.