2012. október 17.

Display ajánlások az IAB-től

Az IAB Hungary ajánlása november 1-jétől érvényes. A türelmi időszak 2013. március 31-ig tart.

Az IAB Hungary ajánlása november 1-jétől érvényes. A türelmi időszak 2013. március 31-ig tart.

A mobilhirdetésekre vonatkozó augusztusi bejelentés után újabb ajánlást tett közzé az IAB Hungary. A sztenderd display és rich media formátumokat és elnevezéseket a Barnóth Zoltán (MEC Interaction, ügyvezető igazgató) vezette display sztenderdizálási munkacsoport dolgozta ki.

A munkacsoport az egyeztetéseket követően két csoportba sorolta az online display sztenderdeket. Az egyik a Hungarian Advertising Package (HAP): ennek minden méretét kötelezően elérhetővé kell tenniük portfoliójukban a csatlakozott médiatulajdonosoknak és sales house-oknak. A másik csoport a Rich Media Branding Units (RMBU) elnevezést kapta: ezek közül nem kell mindet elérhetővé tenni, viszont legalább két méretet igen.

 

A Hungarian Advertising Package (HAP) méretek:

  • medium rectangle 300x250
  • leaderboard 728x90
  • super leaderboard 970x90
  • half page 300x600

A Rich Media Branding Units (RMBU) méretek:

  • billboard 970x250
  • pushdown 970x90 > 970x415
  • sidekick 300x250 > 850x700
  • filmstrip 300x600

Csatlakozási szándékuk eddig a következő cégek jelezték: Actual Media Sales House, Adaptive Media, Axel Springer, Carat, Carnation Group, CEMP, EvoMedia, Fastbridge, Hírek Média, HVG, HWSW, Infinety, kirowski Isobar, MEC Interaction, MediaCom, Mindshare, OMD, Onlinemarketing.hu, Origo Media Group, Pannon Lapok Társasága, PHD, Ringier, Sanoma, Sport X Média, Vivaki, Vizeum.

Az ajánlás 2012. november 1-jétől érvényes, a türelmi időszak pedig 2013. március 31-ig tart. Azaz a csatlakozottaknak addig kell a szükséges átalakításokat elvégezniük, és az ajánlásban foglaltakat implementálniuk. A sztenderd formátumokat használók az IAB e célra kialakított emblémáival is jelezhetik felületeiken, hogy támogatják ezeket a méreteket. A szervezet elnöksége a türelmi időszak lejárta után vizsgálni fogja az ajánlás betartását.

"A sztenderdek kialakítására egyre nagyobb igény jelentkezett az online hirdetési piac összes szereplőjétől. Olyan hirdetési formátumokra volt szükség, amelyek minden felületen egységesen elérhetők, ezért a hirdetők is előnyben részesítik, ráadásul ezeken a felületeken könnyen és gyorsan indíthatók el a kampányok" - mondta el Barnóth Zoltán.

"Nagy könnyebbséget jelent nekünk hirdetőknek, hogy egy kampány, akár már 2-3 mérettel is elindítható. Nem szükséges tengernyi méretet elkészíteni, ezzel csökken a gyártási idő és a költségek is minimalizálódnak. És az sem utolsó szempont, hogy a méretek egy nemzetközi kampány esetén is kompatibilisek lesznek, hiszen az IAB portfoliója tartalmazza ezeket, nemzetközi viszonylatban is mindenhol elérhetők" - tette hozzá Tóth Gergely, a Heineken Hungária stratégiai kommunikációs menedzsere.