Február 4-től exkluzív dokumentumfilm sorozatérkezik az HBO GO-ra a McDonald´s Monopoly-játékával visszaélő, 24 millió dolláros csalás hihetetlen, ám igaz történetéről.

1989 és 2001 között egy „Jerry bácsi" néven emlegetett leleményes bűnöző sok millió dollárt lopott el a McDonald's népszerű Monopoly-játékának nyereményösszegeiből. Jerry ellopta az értékes társasjáték-cédulákat a McDonald'stól, kiválasztotta a nyerteseket, félrevezette a hatóságokat és részesedést kapott a bűnös úton szerzett nyereményekből. A csalást családtagok és barátok segítségével kezdte, később maffiakapcsolatokkal rendelkező volt fegyenceket és mit sem sejtő tettestársakat is bevont.

A McMilliók című hatrészes dokumentumsorozat február 4-én, kedden indul az HBO GO-n és február 6-án és HBO-n, és azután minden kedden új résszel jelentkezik. A sorozat az elképesztő, de igaz történet mélyére ás, és megszólaltatja azokat az FBI-ügynököket, akik fáradhatatlanul dolgoztak Jerry bácsi valós személyazonosságának kiderítésén és a csalás részleteinek feltárásán, a McDonald's vezetőit, akik maguk is a becsapás áldozatai voltak és idővel bekapcsolódtak a nyomozásba, a jövedelmező szerencsejátékba bevont alvilági figurákat, illetve a „nyerteseket", akik arról álmodoztak, hogy egyik napról a másikra milliomosok lesznek. Ez a tipikusan amerikai történet, amely 2001. szeptember 10-én ért véget, hogy aztán a másnapi események elhomályosítsák a jelentőségét, megmutatja a kapzsiság és pénzsóvárság időtlen hatalmát, ami rávesz embereket arra, hogy döbbenetes dolgokat tegyenek meg. Azok, akik nem tudtak nemet mondani a könnyen jövő pénz ígéretére, sok esetben a saját kárukon tanulták meg, hogy a lehetőség túl jó volt ahhoz, hogy igaz legyen – és a negatív következmények a mai napig rányomják a bélyegüket az életükre.

A McMilliók a kulcsszereplőkkel készült meglepő interjúk és beszédes videofelvételek sokaságát vonultatja fel. Láthatjuk többek között Doug Mathewst, a lehengerlő személyiségű, kezdő FBI-ügynököt, Gennaro „Jerry" Colombót, a hírhedt New York-i Colombo maffiacsalád tagját, az ő özvegyét, Robin Colombót, illetve az öccsét és sógornőjét, Frank és Heather Colombót, valamint több milliódolláros „nyertest", akik mind kitálalnak „a legnagyobb csalásról, amiről sosem hallottál".

1987-től kezdve a McDonald's és a Simon Marketing nevű cég együtt szervezte a Monopoly-játékot. A játékosok a McDonald's-termékek csomagolásán és magazinokban találhatták meg a társasjáték-cédulákat, melyek közül a nyerteseket be lehetett cserélni különböző nyereményekre, az ingyen hamburgertől kezdve egészen az egymillió dolláros pénzdíjig.

2001-ben az FBI floridai Jacksonville-ben található irodája kapott egy anonim tippet, mely szerint az egymillió dolláros nyertesek közül többen rokonok, akik egy „Jerry bácsi" által irányított, nagyszabású csalás résztvevői. Ahogyan a „Végső válasz művelet" kódnevű nyomozás egyre szélesebb körű lett, a helyettes főügyész, Mark Devereaux beleegyezett, hogy elegendő bizonyíték birtokában megindítja a büntetőeljárást, hiszen annak az esélye, hogy több egymással rokonságban álló ember nyerjen a lottón, elképesztően kicsi. „Senki sem tudta az igazságot a nyereményjátékkal kapcsolatban. Senki." – mondta Devereaux.

A McDonald's vezetőségét is sokkolta a csalás híre. „Teljesen ledöbbentem. Hogyan történhetett ilyesmi, és főleg: vajon a McDonald's-ból is részt vett valaki a csalásban?" – tette fel a kérdést Rob Holm, a McDonald's biztonsági főnöke.

Az FBI egyik különleges ügynöke, Doug Mathews fiatal, tettre kész kezdő volt, aki alig várta, hogy az íróasztal mögül kikerülve valamilyen izgalmas feladatot kapjon – és teljesült a kívánsága. Rendhagyó ötlettel állt elő, mégpedig azzal, hogy az FBI-osok tettessék magukat tévéstábnak, akik meginterjúvolják a „nyerteseket", akik remélhetőleg beleesnek az önvád csapdájába. Mathews engedélyt kapott, hogy bevonja Amy Murray-t, a McDonald's marketingvezetőjét, hogy segítséget nyújtson az FBI-nak az álfelvételek során. Nagyon ritkán fordul elő, hogy az FBI egy civilt is bevon egy titkos műveletbe, Murray részvételét mégis engedélyezték, és ahogyan ő maga mondta: „izgultam, de mindent beleadtam".

Ahogyan a nyomozás haladt, egyre több „nyertesről" derült ki, hogy a csalás résztvevője. Akadtak közülük, akiknek korábban is meggyűlt a bajuk a törvénnyel, például Andrew Glomb, aki kábítószer-kereskedő és szökevény volt, míg mások gyanútlanul keveredtek bele a bűncselekményekbe, ilyen volt George Chandler is, akit a saját, köztiszteletben álló nevelőapja húzott csőbe. És kettejük közt valahol félúton találjuk Gloria Brownt, a nehéz körülmények közt élő, egyedülálló anyukát, aki tudta, hogy ez az egész túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de meggyőzte magát arról, hogy „a szerencse kopogtatott be" az ajtaján.

Címkék: média hbo hbo go