2010. október 13.

Drága nekünk a 3D

Nem véletlen, hogy nem tolonganak a hazai tartalomszolgáltatók, hogy elsőként indítsanak háromdimenziós csatornát.

Nem véletlen, hogy nem tolonganak a hazai tartalomszolgáltatók, hogy elsőként indítsanak háromdimenziós csatornát. Az untig ismert kifogás, a tartalomszűke mellett ugyanis az sem lényegtelen, hogy hány nézőjük lenne az ilyen műsoroknak. Ilyen háromdimenziós tévéárak mellett nem túl sok…

„Úgy tűnik egyelőre még nagyon korai ennek a televízió-típusnak a trendjeit elemezni, még sok év telik el, mire egy átlag felhasználó 3D-s készüléket engedhet meg magának. Az átlagárak stabilan tartják magukat és mivel technológiai újdonságról van szó, nem várható a gyors áresés” – hűtötte le a kedélyeket a Médiapiac.com által megkeresett piackutató és -elemző cég. Előrejelzésük szerint ugyanis csak a jövő év végére várható, hogy 5 % körüli értékre emelkedik a 3D-s tv-k aránya.

Portálunk érdeklődésére a GfK Hungáriánál azt közölték: ugyan az év elején jelentek meg a 3D-tévék a hazai piacon, de kereskedelmük kimutatható mértékben csak a második negyedévben indult meg. „A válság okozta nehéz gazdasági körülmények sehol sem kedveznek a készüléktípus gyors terjedésének” – jegyzik meg gyorselemzésükben, amely a közember számára is kézzelfoghatóvá teszi a helyzetet.

Merthogy az értékesített LCD 3D-s készülékek többsége nagy (azaz 120 centiméternél méretesebb) kijelző-átmérővel rendelkezik, ami 550-600 ezer forintos átlagárakat eredményezett – hoznak egy zsebbevágó példát. Ebből a pénzből 5 darab belépő szintű, Full HD felbontású LCD televíziókészüléket is lehet már vásárolni. Önmagában a TV ára sem kis tétel, nem beszélve a szükségképpen beszerzendő kiegészítőkről, amik tovább növelik a ráfordítást. Ezen kívül hiába a gyártók igyekezete, egyelőre ezt az új technikai eszközt még sajnos alig lehet kihasználni: igen kevés a 3D tartalom – jegyzik meg.