2010. október 27.

Drágák az ázsiai kalózok

Alaposan megcsapolják az ázsiai kábel- és műholdas szolgáltatók kasszáját mindazok, akik illegálisan veszik az adásokat.

Alaposan megcsapolják az ázsiai kábel- és műholdas szolgáltatók kasszáját mindazok, akik illegálisan veszik az adásokat. A regionális szakmai szervezet most közzétett adatai szerint tavaly 1,9, míg idén 2,1 milliárd dollárnyi kárt okoztak ezzel az iparágnak. Ez az össz-bevétel tizenötöde. De a tömörülés egyik vezetője szerint nem csupán erről van szó; a kalózok akár meg is ölhetik az ágazatot a legnépesebb kontinensen.

„Ez egy nagyon zavaró probléma, amely, őszintén szólva, rendelkezik azzal a potenciállal, hogy megölje az iparágat” – idézi több médium is, mit mondott a témáról John Medeiros, az Ázsiai Kábel- és Műholdas Műsorszolgáltatók Szövetségének (CASBAA) vezérigazgató-helyettese a napokban egy konferencián. Szerinte a kontinens több kormánya is okolható azért, mert nem lép fel elég határozottan a jelenség ellen, amely a nemzeti büdzséket is mintegy negyedmilliárd dollárnyi adóbevételtől fosztja meg. És ezekben a számokban még nem szerepel az online „lopás” okozta kár, amelyet becsülni sem tudnak.

Pedig a szakemberek szerint fényes jövő áll(hat) az ázsiai fizetőstévé-szolgáltatások előtt, különösen, hogy van még bennük jelentős tartalék. A kontinensen éppen átlépte az 50 százalékot a fizetős televíziózás aránya, míg az Egyesült Államokban 88, Európában 62 százalék ez a mutató. Ráadásul a piaci hatalmas mérete miatt könnyű (volt) elérni a fejlődéshez szükséges kritikus tömeget. Míg Észak-Amerikában 121 millió háztartásban néznek fizetős csatornákat, addig Ázsiában éppen ennek háromszorosa ez a szám.

A penetrációs rangsor elején Dél-Korea áll, ahol százból csak egyetlen háztartásban nem érhető el ez a szolgáltatás – a sereghajtó Indonézia, ahol minden huszadik otthonnak jut a lehetőségből. Indiában 75, Kínában 48 százalékos elterjedtséget mutattak ki.

A szakmai szervezet az ázsiai kormányok közül a thaiföldit, a pakisztánit és a Fülöp-szigetekit állította külön is pellengérre; ezek a CASBAA becslése szerint 87, 63, illetve 38 millió dollárt buknak el évente a kalózkodás miatt. Különös helyzetben van Kína, ahol igény ugyan volna a kábeltévére, de – vélhetően politikai okokból – a kormányzat nagyon is rajta tartja a kezét a kommunikációs rendszerek fejlesztésén, nehogy neki nem tetsző információk is elérjék a szélesebb néprétegeket.