2011. február 23.

Dúl a francia lapháború

A nehéz pénzügyi helyzetben vergődő Le Monde új vezetőjének sikerült megszereznie a konkurens Le Figaro hirdetési főnökét.

A nehéz pénzügyi helyzetben vergődő Le Monde új vezetőjének sikerült megszereznie a konkurens Le Figaro hirdetési főnökét, ezzel is jelezve, hogy ádáz háborút indít hirdetésszerzési fronton a Le Figaro ellen – derül ki a Le Point című francia hetilap tudósításából.

Az új hirdetési főnök a Le Monde-nál azt a feladatot kapta, hogy a kiadó három hirdetési üzlettel foglalkozó vállalkozásának (I-régie, Publicat, et Le Monde publicité) tevékenységét jobban összehangolja, egyebek között mérséklendő a Le Monde veszteségtermelését - írja a Le Point.

A költségek lefaragásának más útját is keresik: a kiadóvállalati székház bérleti díjáról megkezdték az alkudozást az ingatlant tulajdonló Deutsch Bankkal: közölték, hogyha az nem csökkenti a bérleti díjat, akkor nem fizetnek. A Le Pointban megjelent tudósítás szerint a bank állítólag máris belement, hogy az eddigi 9 millió eurós éves díjat 7 millióra mérsékelje.

Készülnek megtámadni a nyomdákkal kötött szerződéseket is, előkészítendő, hogy a Le Monde már reggel megjelenhessen. Ezt egyelőre akadályozza, hogy a nem regionális számokat nyomó nyomda a politikai napilap által kívánatosnak tartott éjszakai lapelőállítási időszakban a francia piac vezető üzleti újságját, a Les Échos-t nyomja. Az erről szóló megállapodást a Le Monde a nyomdával fel szeretné mondatni.

A vidékre szánt példányok helyi nyomdákban készülnek, itt is hasonló a probléma: más kiadók már kitöltötték a nyomdák teljes munkaidejét, ezzel így azok jelentős alkupozícióban vannak az új jelentkezőkkel szemben, azaz megdrágíthatják a Le Monde azon tervének megvalósítását, hogy az egész országban már reggel az utcára kerülhessen.