Több mint 80-an adták be a felmondásukat a mai napon az Index szerkesztőségében Dull Szabolcs főszerkesztő menesztését követően.

Szinte az Index teljes szerkesztősége benyújtotta a mai napon az írásos felmondását Bodolai Lászlónak, az Index Zrt. igazgatósága elnökének, aki ugyan nem volt jelen, hogy a felmondásokat átvegye, de a 24.hu-n közzétett videó szerint - melyben Munk Veronika főszerkesztő-helyettes beszél a felmondásuk okáról - azokról telefonon értesült.

Az Index.hu-n olvasható közlemény a felmondók névsora mellett arra is kitér, hogy „azok, akik a mai napon nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, illetve sokan akár egyszerűen szabadságon vannak.” Így tehát a felmondások száma még tovább nőhet.

A szerkesztőség egységes kiállását a volt főszerkesztő, Dull Szabolcs Facebook oldalán dícsérte. Úgy fogalmazott: „Egyszerre szívszorító és felemelő látni ezt a tartást, amely az ország legnagyobb és legnagyszerűbb szerkesztőségében van. Ezzel az Index többé már sajnos nem lehet olyan, amelynek mi és az olvasók százezrei, sokszor millói szerették. A mi történetünk itt ezzel véget ért, de hiszem, hogy az itt látott egységnek, szakmai és emberi példamutatásnak helye van, helye kell, hogy legyen a magyar médiában: Magyarországon.”

A Napirajz rovat rajzolója, Merényi Dániel az alábbi sokat mondó illusztrációval búcsúzott az újságtól:

Forrás: Index.hu
Fotó: Forrás: Index.hu

Dull Szabolcs szerdán kapta meg a felmondását az Index Zrt. vezetőségétől. A szerkesztőség ezt a döntést elfogadhatatlannak tartotta, és közleményben írásosan, valamint szóban is kérték Bodolai Lászlót, hogy helyezze vissza a posztjába a főszerkesztőt. Ő azonban ezt megtagadta. "A bizalomvesztés olyan mély iránta, vele szemben, hogy nem tudok vele semmilyen módon együtt dolgozni" – fogalmazott írásos válaszában.

Egy, az internetre felkerülő videóban, amelyet a 444.hu vonatkozó cikkében lehet megtekinteni, Dull Szabolcs azt mondta, hogy egy rendkívül méltányos összeggel megpróbálták megvenni a hallgatását. A videóra az Index Zrt. vezetősége is reagált. Bodolai László a közleményében így nyilatkozott: "Sem tőlem, sem a vezetőség más tagjától nem kapott ilyen ajánlatot (Dull Szabolcs), felé ilyen kérés nem hangzott el. Amit felajánlottam neki, az az, hogy az eddigi munkáját méltányolva - neki és szerkesztőségnek elmondott indokokat mérlegelve - közös megegyezéssel váljunk el egymástól. Ezzel Szabolcs nem kívánt élni."

Az Index körül kialakult vita a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette, többek között az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová is aggodalmát fejezte ki. „Nagyon aggasztónak tartom a magyar média helyzetét, de főként azt, ami az Indexszel történik” – mondta. A magyar kormány nemzetközi kommunikációs irodája reakciójában úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem folyik bele a médiapiaccal kapcsolatos ügyekbe.

Péntek este fél hatkor demonstráció kezdődött Óbudán, a Puskás Öcsi téren. A tüntetés Facebookon meghirdetett programja szerint a tiltakozók 19:50-kor vonulnak a Karmelita Kolostortól a Szent György térre, ahol a szabadsajtóért tartanak beszédeket.

Címkék: média index