2012. április 23.

Duplájára nő idén a mobilreklám költés

A fogyasztóktól érkező bevételek is kétszámjegyű növekedést produkálnak idén - derül ki egy kutatásból.

A mobilmédia fogyasztóktól érkező bevételei is kétszámjegyű növekedést produkálnak idén - derül ki a Strategy Analytics kutatásából. Tavaly több mint 23 milliárd applikációt töltöttek le, idén ez 32 milliárdra nőhet. Az amerikai mobilmédia szektor nagyobb ütemben fog nőni, mint a globális piac.

Komoly bevétel-növekedésre számíthat idén a mobilmédia szegmens, mind a fogyasztói, mind a hirdetési pénzek tekintetében - derül ki a Strategy Analytics nemzetközi kutatásából. 2011 volt az az év, amikor a fogyasztóktól származó bevételek átlépték a 100 milliárd dolláros határt, és elérték a 121,8 milliárdot. Ezt idén további 13,4 százalékos növekedés követi, azaz a bevételek elérhetik a 138,2 milliárdot. Majdnem duplájára nőtt viszont a reklámbevétel a mobilmédiában: a hirdetési pénzek a tavalyi 6,3 milliárd után 2012-ben 11,6 milliárdot tehetnek ki, ami 85 százalékos ugrást jelent. Összességében a mobilmédia szektorba 149,8 milliárd dollár áramlik, ami 17 százalékos bővülésnek felel meg.

A fogyasztóktól érkező pénzek nagyrészt az adatforgalomból és a mobilböngészésből erednek, ami egyben azt is jelenti, hogy a fejlődés legnagyobb haszonélvezői a mobilszolgáltatók lesznek. Utóbbi cégek idén 82,9 milliárd dollárra, az előző évi összegnél 9,5 százalékkal több pénzre számíthatnak.

Számszerűen egyelőre kisebb szeletet képviselnek a mobilalkalmazások: ezek adják 2012-ben a fogyasztói bevételek 18,9 százalékát, összesen 26,1 milliárd dollárt. Értékben ez 30,7 százalékos emelkedésnek felel meg, ami kicsit elmarad a várható számszerű bővülés ütemétől. Azt becslik ugyanis, hogy ebben az évben 32 milliárd appot töltenek le a fogyasztók, azaz 38 százalékkal többent, mint 2011-ben. Az app piac erejét a kutatócég szerint az is jól mutatja, hogy az amerikai és a nagy nyugat-európai piacokon az in-app reklámokból származó pénzek (1,7 milliárd dollár) immár meghaladják a mobilwebes reklámbevételeket (834,5 millió).

A mobilmédia kategóriák között még mindig a zene áll az első helyen: 2012-ben 11,6 százalékos bővülést követően 16 milliárd dollárt termel a Strategic Analytics szerint. A kategórián belül ugyanakkor átrendeződés látható: a csengőhang bevételek esnek, míg a - hirdesekből vagy előfizetésekből finanszírozott - streaming szolgáltatások bevételei nőnek.

A mobilvideó óriási növekedést produkál 2012-ben: tavaly 108 milliárd videót tekintettek meg a felhasználók mobiltelefonjaikon, ami idén 280 milliárdra ugorhat. Sajnos a mennyiségi növekedés egyelőre nem jár együtt a bevételek hasonló bővülésével. A bevételek 23,8 százalékos növekedése önmagában nem rossz, ám a szegmens így is csupán a teljes mobilmédia bevételek 2,4 százalékát, avagy 3,6 milliárd dollárt tesz ki.

A közösségi hálózatokhoz köthető bevételek 16,1 százalékkal nőnek a várakozások szerint, s így elérik a 17,6 milliárd dollárt, ami 11,8 százalékos részaránynak felel meg a mobilmédia bevételeken belül.

A legnagyobb piac továbbra is az Egyesült Államok marad, amely a globális átlag fölött bővül, összesen 22,1 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy az amerikai mobilmédia piac 28 milliárd dollárnyi bevételre számíthat. A fogyasztók 15 százalékkal (azaz megint csak a globális átlag felett) költenek többet a szegmensre, mint tavaly. A felhasználóktól származó pénzek így 33,7 milliárd dollárt tesznek ki. Eközben a hirdetési bevételek 128,9 százalékkal ugranak meg (szemben a globális 85 százalékkal), és így elérik a 4,2 milliárdot. Appokra az amerikaiak 6,7 milliárd dollárt szánnak 2012-ben, ami 24,6 százalékos bővülésnek felel meg.