2010. október 14.

Duplázódó kábeltévé-díjak?

A kábeltévés alapcsomag árának megkétszereződését vizionálja a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség az RTL fizetőssé válása nyomán.

A kábeltévés alapcsomag árának megkétszereződését vizionálja a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség az RTL fizetőssé válása nyomán. Megjegyzi: „hasznosabb volna”, ha e következményeket a szabályozó Hatóságok „megelőznék, és nem pedig utóbb próbálnák kezelni”. Több ezer munkahely megszűnésének rémképét vetíti előre. A 2,1 millió háztartást elérő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség is a médiahatósághoz fordul, noha szerintük legfeljebb „csak” kétharmados volna a díjnövekedés. A médiahatóság elnöke már jelezte: foglalkozni fognak az üggyel.

A Szalai Annamária médiahatóság-elnökhöz címzett nyílt levelük szerint ma Magyarországon mintegy 3,7 millió háztartásból 2,6 millió (azaz körülbelül 7,3 millió polgár) kábeltelevíziós szolgáltatás útján jut hozzá a közszolgálati, a kereskedelmi (RTL, TV2) és az egyes szakosított (hír-, sport-, ismeretterjesztő) műsorok vételéhez.

Az RTL Klub és a TV2 adásáért eddig egyetlen fogyasztó sem fizetett díjat. Az RTL Klub és partnerei által előzetesen közölt megkeresés nyomán - figyelembe véve a TV2 várható magatartását is - a kábeltelevíziós szolgáltatások alapcsomagjainak ára megduplázódhat. Az áremelés ugyanis jelentős mértékben át fog terhelődni a fogyasztókra, még akkor is, ha a piacon verseny van, hiszen nem lehet egy közel 100 százalékos költségnövekedést kigazdálkodni – fogalmaz Nyuzó Péter, a tömörülés elnöke.

Miért nincs szabály a műsorterjesztők és műsorszolgáltatók közötti kapcsolatban az egyenlő elbánás érvényesítésére, az átlátható viszonyok megteremtésére? – teszi fel a kérdést az elnök. Szerinte „akár így, akár úgy, az RTL Klub ismertté vált tervei a teljes magyar hírközlési és médiapiaci viszonyokat felborítják”, ami egyaránt rossz a fogyasztónak, a terjesztőnek és a műsorszolgáltatóknak is.

„Ha az RTL Klub terveit sikerrel érvényesíti, várható, hogy egy sor kábeltelevíziós kis- és középvállalkozás tönkremegy, megszűnik az ezeknél eddig meglévő egy-kétezer munkahely. Az ügynek negatív hatása lehet az internet elterjedésére és árára is, valamint több, az információhoz való alkotmányos jogot is biztosító televíziós műsor piaci helyzetére és a helyi televíziók továbbítására is. A televíziózás piacán meglévő torzulásokat és anomáliákat ez a helyzet tovább fokozza. Ha az RTL Klub sikeresen érvényesíti akaratát, elő fog állni az a helyzet, hogy a műsorterjesztési piacon a közszolgálati tévék egyedülállóak lesznek abban, hogy tízmilliárdokat fizetnek ki ugyanazért, amiért más cégek tízmilliárdokat bevételeznek” – sorolja érveiket.

Megjegyzi: „hasznosabb volna”, ha e következményeket a szabályozó Hatóságok „megelőznék, és nem pedig utóbb próbálnák kezelni”. Ezért az MKHSZ nevében szorgalmazza, hogy a hatóságok „a hírközlési és médiapiac kapcsolódásait árnyalt és átgondolt szabályokkal rendezzék, előzzék meg a médiapiac zavarait, ezúton védjék a magyar műsorterjesztési piac fogyasztóit és szolgáltatóit”.

A kábeltelevíziós szolgáltatók meggyőződése szerint az RTL Klub által már bejelentett, és a TV2 által a sajtón keresztül valószínűsített, drasztikus mértékű televíziós műsordíj egyoldalú bevezetése az eddig minden résztvevő számára megfelelően működő médiapiaci modellt úgy borítaná föl, hogy annak vesztesei elsősorban az előfizetők, másodsorban a kisebb tévécsatornák és a műsorterjesztő szolgáltatók lehetnek. Az újabb díjteher miatt főként az évek óta tartó előfizetői díjcsökkenés további folyamata kerülhet veszélybe. Amennyiben a két csatorna a nyilvánosságra került bruttó 600 Ft/előfizető/hónap díjat kívánná számlázni, úgy az legalább havi 1200 forintos díjnövekedést eredményezne. A legolcsóbb díjcsomag országos átlag szerinti 1800 Ft-os havidíjával összevetve ez igen jelentős, mintegy 66 százalékos előfizetői díjemelkedéssel járna, s ez az arány még a legdrágább csomag átlagára esetében is 28 százalékos lenne.

Ezt a díjnövekményt a kábelszolgáltatók már nem tudják kigazdálkodni, az ágazat nagy részét alkotó kis- és középvállalkozások nyereségessége ezt semmiképpen nem teszi lehetővé, de a legnagyobb piaci szereplők is kénytelenek lennének áthárítani ezt a díjtöbbletet a fogyasztókra - írják.

„A kábeltelevíziós ágazat nem kíván partner lenni abban, hogy az előfizetők az egyéni nézőkkel ellentétben a nagy tömegű reklám megtekintése mellett még közvetlenül előfizetési díjjal is fizessenek az egyébként saját antennával bárki számára ingyenesen hozzáférhető csatorna nézéséért. Mindez felborítaná az eddigi alapelveket, elfogadhatatlan módon sértené az egyenlő bánásmód elvét, indokolatlan hátránnyal sújtva a többi, tiszta (vagy ingyenes, vagy fizető) üzleti modellben működő csatornákat és az előfizetőket” - fogalmaznak. Szerintük ”a szolgáltatókra kényszeríteni kívánt” többletdíj indokolatlan és aránytalan, „több tízmilliárdos extra bevételhez és behozhatatlan versenyelőnyhöz juttatná ezeket a médiapiacon már most is domináns tévécsatornákat”.

Mindez szerintük azt eredményezhetné, hogy a médiapiac a véleményszabadságot és a sokszínűséget, tartalmi és kulturális változatosságot biztosító kisebb, tematikus csatornák kárára tovább torzulna, s a már most is fennálló piaci aránytalanságot tovább növelve egyes műsorszolgáltatók elsorvadásával, a tartalom szegényesedésével, és ezáltal beláthatatlan következményekkel járhat.

A médiahatóság elnöke már jelezte: foglalkozni fognak az üggyel.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

9 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.