2010. december 09.

E-könyv felmérés, ezer emberrel

Az epub egyértelmű verségét jósolja az az elektronikuskönyv-kutatás, amelynek eredményét a napokban publikálták.

Az epub egyértelmű verségét jósolja az az elektronikuskönyv-kutatás, amelynek eredményét a napokban publikálták.

Badarság lenne feltételezni azt, hogy a nagy óriás ellen bármi módon érdemben harcolni lehetne. A magyar piac közismerten (és sajnos szélsőségesen) árérzékeny, márpedig ha valami, akkor az ár az, amelyből a kezdő magyar e-könyves vállalkozások nem nagyon tudnak engedni (a tartalom tekintetében nem szívesen, az eszközök tekintetében pedig erre a hatályos EU-s irányelvek és a magyar versenyjogi törvények miatt esélyük sincs). Nyilván lesz — ahogy szórványosan eddig is volt — néhány olyan kezdeményezés, amelynek lényege az eszköz vásárlóbarátabbá tétele (fogyasztási hitel, részletfizetés stb.), de még ezzel sem fordítható meg a folyamat, amely az epub egyértelmű vereségét jelenti – olvasható az ezernél több válasz alapján készített értékelésben.

Az ívet kitöltők közül 967-en adtak az elsődleges formátumot firtató kérdésre értékelhető választ. Ebből 340-en (35,1%) a prc-t, 275-en (28,4%) a PDF-et, 180-an (18,6%) az epub-ot, 146-an (15,1%) az egyéb, nem e-könyv-formátumok valamelyikt (például a Word-öt, az RTF-et), 26-an (2,8%) az egyéb, dedikált e-könyv formátumot (lit, djvu, bbeb stb.) jelölték meg.

A jelenleg is elektronikusan olvasó közösség 618 válaszadójánál az elsődleges formátum kérdése kissé máshogy alakul. 283-an (45,8%) a prc-t, 114-en (18,4%) a PDF-et, 120-an (19,4%) az epub-ot, 80-an (12,9%) az egyéb, nem e-könyv-formátumokat, míg 21-an (3,4%) az egyéb, dedikált e-könyv formátumokat adták meg válaszként.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

13 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.