2011. március 10.

EBESZ kifogások a médiatörvény miatt

Nem nyugodott meg a szervezet a hétfői módosítás nyomán. Szerintük továbbra is alkalmas a törvény az eltérő vélemények elhallgattatására.

Nem nyugodott meg a szervezet a hétfői módosítás nyomán. Szerintük továbbra is alkalmas a törvény az eltérő vélemények elhallgattatására.

Az Európai Bizottság által kért és elfogadott módosítások ellenére továbbra sem elégedett az új magyar médiatörvénnyel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). Dunja Mijatović, a szervezet képviselője elmondta: "A törvény még mindig alkalmas arra, hogy elhallgattassa az alternatív hangokat".

A médiaszabadsággal foglalkozó EBESZ-képviselő szerint továbbra is gondot okoz, hogy "szokatlanul nagy hatalmat kap a politikailag homogén médiahatóság és médiatanács, ami lehetővé teszi számukra, hogy ellenőrizzék a médiumok tartalmát".

Mijatović szerint szintén problematikus, hogy a tévéket, rádiókat, sajtótermékeket és az internetet egyazon elvek mentén szabályozzák, miközben fontos fogalmakat nem tisztáznak. Az EBESZ-képviselő megismétli azokat a régóta hangoztatott kritikákat is, hogy miért kell minden médiatípusnak a hatóságnál regisztrálnia, s miért lehet olyan magas büntetésekkel sújtani a kihágásokat.

Mijatović közleményében kiemelte: Magyarország elszalasztott egy lehetőséget, melyet a módosítások szolgáltattak. Egyébként az EBESZ médiaszabadsággal foglalkozó képviselőjének irodája már február 28-án részletes javaslatokat és jogi elemzést küldött a magyar kormánynak. Ezek beépítését hiányolja a módosított szövegből.