2010. november 15.

Ebay: megjött a globális játékos

Van saját piacunk, saját szolgáltatásainkkal – vajon mennyire fogja ezt a piacot is meghódítani az amerikai cég?

Sokunk kedvence a bolhapiac. Az ember néha kimegy, bogarászik, és filléres kincsekkel tér haza. Hol egy régi lemez, hol egy könyv, hol egy, a számítástechnika őskorát idéző kütyü akad horogra. Máskor olcsó hangfal, szuper virágtartó, esetleg valami történelmi emlék szépapáink idejéből. Az emberek adják-veszik az életüket, és ezzel persze pénzt is keresnek. Vannak, akik hobbiból művelik ezt, és vannak, akik szinte csak ebből élnek.

Amikor az internet éppen csak nekilendült világhódító útjának, és a weboldalak zöme még az óceán túloldalán üzemelt, elindult egy olyan site, amely ugyanezt a világot hozta el nekünk az interneten. És ahogy az igazi bolhapiacon is alku során alakul ki egy termék valódi ára, úgy e weboldal révén a neten is megvalósult ennek a lehetősége. Igaz, kicsit összetettebb módon: a vevők egymásra licitálhatnak, és a legtöbbet fizető viheti az árut.

Ez az 1995-ben indult site az eBay. Mára fogalommá vált. Aki kicsit is nyitottabb a világra, és használja az internetet, biztosan találkozott a nevével. Ez az a mamut, amelyik 15 év alatt mindent elért, amit egy ilyen szolgáltatással el lehet érni. Hiszen a piactér mellett még egy olyan fizetési eszközt is létrehozott, amely túlnőtt magán a szolgáltatáson is: a PayPalt. Ráadásul öt éve megvette az egyik legjelentősebb online azonnali üzenetküldő és netes telefonmegoldást szolgáltató Skype-ot is.

Ezek után talán meglepő, hogy az eBay csupán most, 2010-ben érkezik hazánkba, és kezdetben nem is a teljes szolgáltatáskínálattal. Még csak most jön, de nem hiányzott igazán. Van saját piacunk, saját szolgáltatásainkkal – vajon mennyire fogja ezt a piacot is meghódítani az amerikai cég?

Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy az eBay – jóllehet nem magyar nyelven – eddig is elérhető volt bárki számára. És sokan éltek is ezzel idehaza, hiszen az eBay a közeli német nyelvterületen már régóta ismert és használt szolgáltatás. Így akik számára fontos volt a nemzetközi piac, azoknak nem jelent semmi újdonságot a helyi változat indulása. Tehát a piac azon része, amelyik a nemzetközi aukciós kereskedést fedi le, nem fog jelentősen megváltozni.

 

Hazai versenyzők

De nézzünk szét idehaza! Talán kevesen emlékeznek rá, de a kezdetek már nálunk is tízéves távolba vesznek. 2000-ben startolt az az oldal, amely meghatározó szereplővé tudott válni. A kezdetben Kalapács.hu néven működő szolgáltatás ekkor kapta a Vatera.hu nevet, és azóta vaterázhat az, aki online piactéren szeretné eladni valamilyét.

Ez az időszak persze már olyan versenytársakat is hozott, amelyek bár más területen fejlődtek, mégis kiszolgálták a felhasználók egymás közti adásvétel iránti igényét. Az aukciós site-ok nagy konkurensei ugyanis az apróhirdetési oldalak. Igaz, ezeken nem lehet árverezni, és sok egyéb funkció (például az eladók minősítése) is hiányzik, de a szolgáltatások egyszerűsége és ismertsége ezt ellensúlyozni tudta.

Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó szolgáltatásoknak idehaza több akadályt is le kellett küzdeniük. Ezek közül a legfontosabbak a bizalmatlanság, a mikrofizetési (illetve általában a fizetési) megoldások hiánya és a szállítási nehézségek.

A bizalmatlanság elsősorban az új csatorna újdonságából eredt, de sajnos a tudatlanság is jelentősen növelte: sokáig az volt az elterjedt nézett (és néha még ma is hallani ezt), hogy az internet nem biztonságos hely, a világhálón bizonyosan át fognak verni mindenkit, és egyébként is milyen bizarr, hogy nem is találkozik az ember azzal, akitől vesz valamit. Ez a fajta gyanakvás két ok miatt hagyott alább az idők során: egyrészt a szolgáltatók beépítettek olyan – jól működő – fékeket, amelyek kiszűrik a csalókat, másrészt nagyon nagy számban próbálták már ki a felhasználók idehaza is az aukciós oldalakat.

 

Fizetés és szállítás

A mikrofizetés már bővebb magyarázatot érdemlő problémakör. A gond igazi forrása a hazai bankrendszerben, a szabályozási környezetben és úgy általában az innováció nehézségében keresendő. Az már nagyon hamar kiderült ugyanis, hogy szükség van valamiféle olyan eljárásra, amelynek segítségével az interneten lehetőség nyílik kisebb összegek (akár tíz-húsz forintok) küldésére. Ez kell a csekély összeg fejében nyújtott szolgáltatásokhoz (például fizetős cikkek), de kell az aukciós megoldásokhoz is (legalábbis nem árt, ha van). A bankkártyás megoldások magas költsége és nehézsége (a mai napig vannak olyan hazai kártyák, amelyekkel nem lehet a világhálón fizetni) viszont nem tette lehetővé ennek használatát. Az utánvétes fizetés pedig (amely egy adásvétel esetén természetesnek tűnik) olyan iszonyúan drága kisebb tételek esetében, hogy nem jöhet szóba.

Megoldás a mai napig nem született igazán. Inkább olyan üzleti modellek alakultak ki, ahol ez vagy elkerülhető, vagy a meglévő nehézkes megoldásokkal valahogyan kezelhető.

Végezetül a szállítási problémák elsősorban a Magyar Posta működéséből fakadtak. Amíg nem alakult ki alternatív szolgáltatási piac a futárcégeknél, addig csak a posta szolgáltatásai voltak elérhetőek – ezek viszont túlbürokratizáltnak, drágának és pontatlannak bizonyultak.

Vagyis nem volt egyszerű az őskor, de aztán az internet fejlődésével párhuzamosan valamilyen módon megoldódtak ezek a kérdések is.

Ráadásul új szereplők léptek a piacra, és a Vatera megkapta legnagyobb riválisát, az akkoriban még a Sanomához köthető TeszVeszt. Így 2005-től két nagy és stabil háttérrel rendelkező aukciós oldal várta a felhasználókat. És persze sok-sok kisebb. Mindegyik a maga területén próbált többet, jobbat adni, de méretgazdálkodási okok miatt mégis a két nagy maradt a piac meghatározó szereplője.

Pikáns ízt ad a történetnek, hogy mára a két vezető szolgáltató egy kézbe, a Naspers-csoport irányítása alá került, november elsejétől pedig allegroup.hu néven egyesült is.

 

Felhasználók

Az elmúlt években az aukciós oldalak tipikus felhasználói köre is kialakult. Egy olyan piacon, ahol több mint egymillió ember fordul meg, természetesen nem lehet mindent tipizálni, de azért elmondható, hogy az ezen site-okat látogatók az alábbi három csoport valamelyikébe nagy valószínűséggel besorolhatóak: alkalmi felhasználók, rendszeres használók, vállalkozást építők.

Az alkalmi felhasználók vagy túladnak valamiféle megunt dolgon, vagy a gyors pénz reményében jelennek meg mint eladók. Az is lehet, keresnek valamit, keresőoldalról vagy hirdetésre kattintva érkeznek, vagy egyszerűen csak tudják: szinte biztos, hogy az internetes bolhapiacon megtalálják azt, ami kell nekik. Az ilyen emberek alkalomszerűen látogatják ezeket a site-okat.

A rendszeres felhasználók már majdnem itt élnek. Adnak, vesznek, néha kisebb pénzt is keresnek, de megmaradnak műkedvelői szinten: nem ebből tartják fenn magukat, ez inkább hobbi a számukra, vagy olyan beszerzési forrás, ahol reményeik szerint ár alatt juthatnak hozzá a számukra szükséges dolgokhoz.

Végezetül a vállalkozások sem hiányoznak az online piacterekről. Itt alapvetően két típust kell megkülönböztetni. Az elsőbe a bevallottan céges reprezentáció tartozik, amikor egy-egy bolt hivatalosan megjelenik az aukciós oldalakon. Erre egyre több példa van idehaza, a szolgáltatók büszkék is erre, segítik, támogatják és alapvetően ösztönzik a vállalkozásokat.

A másik csoportba tartozók úgy néznek ki, mintha magáneladók lennének. Nincs hivatalos cégnév, nincs hivatalos bolt, de abból élnek, hogy az olcsón beszerzett árukat az aukciós site-okon keresztül értékesítik. Attól igazán népszerű ez a megoldás, hogy adózás szempontjából más szabályok vonatkoznak a magánszemélyekre, mint a vállalkozásokra. Vagyis elvileg lehetőség nyílik arra, hogy számlaadás és komolyabb céges könyvelés nélkül is nagy forgalmat lehessen lebonyolítani. Ez persze törvényellenes, az utóbbi időben a hatóságok figyelik is ezeket az oldalakat, de ettől függetlenül ez a megoldás továbbra is népszerű.

Ez az a piac tehát, ahová most – egyelőre félgőzzel – megérkezik az eBay. A hazai szolgáltatók viszont nem félnek: jelentős felhasználói bázisuk, helyi tapasztalataik olyan stabil alapot biztosítanak számukra, hogy nem várnak számottevő profitcsökkenést. És bár biztosan lesz egy olyan időszak, amikor sokan kipróbálják majd a magyar eBayt, a hazai szolgáltatások is talpon fognak maradni, és ha jól csinálják, megtartják majd vezető szerepüket.

Márpedig eddig jól csinálták. Miért rontanák el éppen most?

 

Berényi Konrád

Onlinemarketing.hu