2010. november 30.

Egy nap a 3D-ről

Az első, a szakmát és a nagyközönséget egyaránt megcélzó, hazai 3D televíziós konferenciát rendeznek december elején.

Az első, a szakmát és a nagyközönséget egyaránt megcélzó, hazai 3D televíziós konferenciát rendeznek december elején A televíziózás új dimenziója - a 3D TV címmel Győrben. Az egész napos rendezvényen az infokommunikációs szakma ad számot új fejlesztési irányvonaláról, amely a média és a televíziónézők számára nyitja meg a térhatású televíziózás lehetőségét otthonunkban.

A győri Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszéke által december 9-én rendezett nemzetközi tanácskozáson a ma még apró, de dinamikusan növekvő piac három nemzetközi nagyja - a Panasonic, a Samsung és a Sony egy-egy képviselője, valamint két hazai, perspektivikus kft., a Holografika és az Ipont - mutatja be saját fejlesztéseit a program délelőtti szakaszában. Az előadók a "mindent a szemnek" elvét követve élőben be is mutatják különböző megoldásaikat a konferencia résztvevői számára. Betekintést nyerhetünk a különböző szemüvegek használatát igénylő, illetve a holografikus technológiák alkalmazásának rejtelmeibe is. Az eltérő műszaki megoldások elterjedéséről vázolnak jövőképet az egyes gyártók.

A délutáni programban kaptak helyet azok a szereplők, akik nélkül nemigen juthatna el hozzánk a háromdimenziós képélmény. A műsorterjesztők és műsortovábbítók képviselői folytatják a megkezdett programot. A kábelpiacon erős pozíciókkal rendelkező T-Com mellett a digitális földfelszíni platformot üzemeltető Antenna Hungária és az ASTRA műholdas társaság egy-egy szakértője ismerteti távlati terveiket, hogy várhatóan mikor és milyen műsortartalmak válhatnak ily módon elérhetővé kínálatukba. Tágabb értelemben vett televíziós megoldását mutatja be a Microsoft, mely informatika és média konvergenciáján alapszik. A sort - mindegy az előzőek összefoglalásaként - egy államvizsga előtt álló egyetemi hallgató előadása zárja, többek közt a jövőbeli fejlesztési irányok, a 3D szabványosítás és minőségbiztosítás áttekintésével.

A "digitális átállás" során a televíziózás rendkívül jelentős változását éljük át napjainkban. A televíziózás technológiájának fejlesztésén dolgozó cégek a digitális televízió bevezetésével megteremtették az ún. nagyfelbontású HD műsortartalmak megjelenítését, és egyre több HD tartalom válik elérhetővé mind több műsortovábbító kínálatában. Az említett hazai és külföldi cégek kutatják annak technológiai és üzleti lehetőségét, hogy a jövőben minél több háztartásban válhasson elérhetővé a HD után a 3D-s tartalom is. Hosszú évtizedek alatti fejlesztések, zsákutcák és előremutató eredmények után tavaly kerülhettek a mozikba az első 3D játékfilmek. Egyértelmű sikerük, a nézőkre ható térbeli látvány új élménye egyre erősebben generálja az igényt arra, hogy otthon is 3D legyen a televízió és a házimozi. A konferencián élőben bemutatott megoldások elénk tárják azt a lehetőséget, mely ma műszakilag kivitelezhető és megoldható, továbbá mindannyiunk megjelenítő eszköze lehet a talán nem is oly távoli jövőben.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

9 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.